ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Ιράκ, Μπάρχαμ Σάλεχ

18:50 - 26 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Ιράκ, Μπάρχαμ Σάλεχ
Την παραίτησή του στο κοινοβούλιο της Ιράκ υπέβαλε ο πρόεδρος της χώρας, Μπάρχαμ Σάλεχ, αφού αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κυβερνήτη της Βασόρας, Άσααντ αλ Ιντάνι.

Στην επιστολή του προς τους βουλευτές, ο Σάλεχ δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου και τους καλούν να λάβουν εκείνοι την απόφαση που θεωρούν πρέπουσα, «ως εκπρόσωποι του έθνους».

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya, ο Σάλεχ επικαλέστηκε την κρίσιμη πολιτική κατάσταση στη χώρα και την ανικανότητα των πολιτικών κομμάτων να καταλήξουν σε συμφωνία για τον νέο πρωθυπουργό.

Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος δηλώνει αντίθετος στην υποψηφιότητα του Ιντάνι, ο οποίος προτάθηκε από το φιλοϊρανικό κόμμα Μπίνα, και τονίζει ότι προτιμά να παραιτηθεί παρά να διορίσει κάποιον που θα τον απορρίψουν οι διαδηλωτές. Επειδή όμως το Σύνταγμα δεν του δίνει την εξουσία να απορρίψει τον υποψήφιο για την πρωθυπουργία, υπέβαλε ο ίδιος την παραίτησή του στο κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγές του γραφείου του Σάλεχ είπαν ότι ο πρόεδρος έφυγε από τη Βαγδάτη και κατευθύνεται στη Σουλεϊμανίγια, στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, απ’ όπου αργότερα σκοπεύει να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Άντελ Άμπντουλ Μάχντι, παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, όμως παραμένει ως υπηρεσιακός μέχρι τον διορισμό νέου.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:51 - 26 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.