ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τον Πούτιν στον Ερντογάν η Μέρκελ για τη Λιβύη

20:50 - 29 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Από τον Πούτιν στον Ερντογάν η Μέρκελ για τη Λιβύη
Παγκόσμια ανησυχία δημιουργεί η κρίση στη Λιβύη και οι κορυφαίοι ηγέτες βρίσκονται σε... εγρήγορση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Τρίπολη. Λίγο νωρίτερα είχε επικοινωνία και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει το CNN Turk, Μέρκελ και Ερντογάν συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και για τις διμερείς σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας. Επίσης, όπως αναφέρει ανακοίνωση της τουρκική Προεδρίας, στη συνομιλία Μέρκελ - Ερντογάν συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Συρία.

Ανάλογη ατζέντα υπήρξε και στην επικοινωνία της Μέρκελ με τον Πούτιν, στην οποία επίσης συζητήθηκε και το θέμα του Nord Stream 2.

Η Τουρκία στη Λιβύη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πριν από ένα 24ωρο ότι εάν «σήμερα η Λιβύη γίνει σαν τη Συρία, τότε η τροπή θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες στην περιοχή».

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος και θα το κάνουμε», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρόσφατου μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν η Άγκυρα και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Στην ίδια συνάντηση, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του AKP, αναφέρθηκε στην πιθανή αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στο μεταξύ οι επιχειρήσεις του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη, οι δυνάμεις του οποίου ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής πως πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στο κέντρο της Τρίπολης.

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε πως η Άγκυρα «θα ανταποκριθεί στο αίτημα» για αποστολή στρατιωτικής ενίσχυσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει παρέμβαση, με την επίσκεψη που έχει προγραμματίσει να κάνει στη Λιβύη ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ στις αρχές Ιανουαρίου, μαζί με υπουργούς Εξωτερικών άλλων μεγάλων δυνάμεων.
 
Τελευταία τροποποίηση στις 20:04 - 29 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.