ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεθνείς αγορές: Τα αγκάθια που… κληρονομεί το 2020

15:33 - 31 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Διεθνείς αγορές: Τα αγκάθια που… κληρονομεί το 2020
Σημαντικά «ανοιχτά μέτωπα» αφήνει το 2019 ως… κληρονομιά το 2020 και η εξέλιξή τους αναμένεται να επηρεάσουν τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά φυσικά και τις αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης των παγκόσμιων αγορών είναι δυστυχώς αρκετοί και θεωρείται βέβαιο πως θα νιώσουμε τους… κραδασμούς.

Brexit

Η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ είναι ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της νέας χρονιάς. Εντός του 2019 το Brexit πέρασε από 1.000 κύματα. Τώρα έχει μπει στην τελική του ευθεία, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει και οι όροι υπό τους οποίους θα πραγματοποιηθεί, προβληματίζουν…

Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020, ωστόσο, μέχρι τότε θα μάθουμε τους όρους του διαζυγίου και κυρίως τη νέα εμπορική σχέση που θα ορίσουν ΕΕ και Βρετανία.

ΗΠΑ-Κίνα

Ανάλογη επιρροή στις παγκόσμιες αγορές και ίσως ακόμη πιο μεγάλη αναμένεται να έχουν και τη νέα χρονιά οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα. Το 2019 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τις δύο χώρες, κλείνει βέβαια με μία αισιόδοξη νότα, καθώς υπάρχει μία πρώτη συμφωνία ανάμεσά τους, αλλά το μέλλον παραμένει αβέβαιο.

ΗΠΑ και Κίνα έχουν ακόμη δρόμο να κάνουν για να βρουν τη χρυσή τομή στις σχέσεις τους και ο πάντα απρόβλεπτος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν μπορεί να καθησυχάσει τους διεθνείς αναλυτές, που προβλέπουν ένα γεμάτο αναταραχές 2020.

Γεωπολιτικές εξελίξεις

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση (ΕΕ και ΗΠΑ) θεωρούνται επίσης κομβικές για το έτος 2020, ενώ βέβαια για ακόμη μία χρονιά αναμένεται να μας απασχολήσει και η Βόρεια Κορέα. Οι γέφυρες που πήγε να χτίσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Τραμπ φαίνεται να μην είναι τόσο στέρεες και αναμένονται εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό συνυπολογίστε και τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, που αφορούν άμεσα και την Ελλάδα, αλλά και τις εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, την οποία… τίναξαν στον αέρα οι ΗΠΑ του Τραμπ.

Αμερικανικές εκλογές

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι ΗΠΑ έχουν ρόλο ρυθμιστή στις περισσότερες από τις διεθνείς εξελίξεις που αναμένεται να επηρεάσουν έντονα τις αγορές το 2020.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αποσταθεροποίησης απορρέει, συνεπώς, από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου. Ο επόμενος Νοέμβριος θα κρίνει πολλά, με τον Τραμπ να διεκδικεί ασφαλώς την επανεκλογή του και τους Δημοκρατικούς να αναζητούν τον κατάλληλο υποψήφιο που θα κόψει τη φόρα του «πορτοκαλί» προέδρου και θα εξορθολογήσει και πάλι την εξωτερικών πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.