ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Politico: Οι μεγαλύτερες προκλήσεις της Ευρώπης για το 2020

18:16 - 01 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Politico: Οι μεγαλύτερες προκλήσεις της Ευρώπης για το 2020
Το 2019 ήταν η χρονιά που κατέρρευσαν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο Μπόρις Τζόνσον συνέτριψε τους αντιπάλους του με το Brexit να είναι καθ' οδόν και μια 16χρονη από τη Σουηδία ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυριών για το κλίμα.

Οι συντάκτες του Politico κάνουν προβλέψεις για τις εντάσεις της νέας χρονιάς.

Η Ευρώπη γίνεται... Κίνα

Έάν δεν μπορείς να τους κερδίσεις πήγαινε μαζί τους. Μετά και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η Γαλλία και η Γερμανία θα οδηγήσουν τις Βρυξέλλες σε μια βιομηχανική πολιτική που θα στηρίζεται στην κρατική ενίσχυση, τον κεντρικό σχεδιασμό και την υπεράσπιση της Ευρώπης.

Κάτι τέτοιο θα περιλαμβάνει βέτο σε μεγάλες εξαγορές από την Κίνα στην Ευρώπη και αποκλεισμούς ασιατικών εταιρειών από δημόσιες συμβάσεις. Την ίδια ώρα, η ΕΕ διαλέγει να στηρίξει τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, την υγειονομική περίθαλψη. Παράλληλα, αναμένονται μεγάλες συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες και σε άλλες παλαιές βιομηχανίες.

Ωστόσο, χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία, όπως και η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που διαθέτουν μεγάλο αριθμό κινεζικών επενδύσεων αναμένεται να κατηγορήσουν την πολιτική της Γαλλίας και της Γερμανίας ως υποκριτική. Ωστόσο Παρίσι και Βερολίνο θα κωφεύουν στις διαμαρτυρίες τους.

Φόβοι για νέα οικονομική κρίση

Οι τεκτονικές πλάκες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος είναι έτοιμες να γλιστρήσουν. Για περισσότερο από μια δεκαετία - το συνηθισμένο χρονικό διάστημα μεταξύ "πανικών" - από την τελευταία κρίση οι προστασίες είναι περισσότερο ή λιγότερο στη θέση τους απέναντι από μια επανεμφάνιση αυτών των γεγονότων. Αλλά η επόμενη κρίση είναι πάντα διαφορετική όπως αρέσκονται οι οικονομολόγοι να λένε.

H εκεχειρία στις εμπορικές επιθετικές συμπεριφορές του Τραμπ έγινε αποδεκτή με αίσθημα ανακούφισης αλλά η ειρήνη και η οικονομία της Κίνας είναι εύθραυστες. Οποιοδήποτε πολιτικό παραπάτημα θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εχθρότητες που θα καθυστερούσαν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Το Brexit γίνεται ακόμα πιο... βρώμικο

Οι μετά Brexit εμπορικές συζητήσεις ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση θα αγριέψουν το 2020 καθώς ο πρωθυπουργός Mπόρις Τζόνσον πιέζει προκειμένου να παρεκκλίνει από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλιματική αλλαγή

Το διοξείδιο του άνθρακα θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2020 χωρίς να υπάρχει έστω και μια ένδειξη ότι η παγκόσμια αύξηση θερμοκρασίας πρόκειται να τεθεί υπό έλεγχο.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν είχε υποσχεθεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και αυτή η δέσμευση θα κυριαρχήσει στο χρονοδιάγραμμα της Ε.Ε., επηρεάζοντας τα πάντα, από τους οικονομικούς κανονισμούς έως τους κανόνες για τα χημικά και τους αεροπορικούς φόρους.

Η τεχνολογία παίρνει τον έλεγχο

Το 2020 θα είναι η χρονιά που η Ε.Ε. θα εγκαταλείψει την επιφυλακτική της προσέγγιση απέναντι στις νέες τεχνολογίες. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ότι μία επιφανειακή προσέγγιση στην τεχνητή νοημοσύνη, στην αυτόνομη οδήγηση και σε άλλες μελλοντικές τεχνολογίες δεν είναι πλέον συμβατή με τις οικονομικές φιλοδοξίες.

Το Ιράν

Σε "αγκάθι" ολοένα και περισσότερο εξελίσσεται το θέμα του Ιράν, με την Τεχεράνη και τους Φρουρούς της Επανάστασης να αναμένεται ότι θα προσπαθήσουν να διατηρηθούν στην εξουσία. Τα μαζικά ασφαλιστικά συστήματα και οι επιχορηγήσεις που κράτησαν το Ιράν ενωμένο, αναμένεται ότι θα διαλυθούν, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις αναμένονται μεγαλύτερες.

Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις Βαρσοβίας - Βρυξελλών

Την ίδια ώρα, προβληματικές είναι οι σχέσεις της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες, καθώς το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας καλείται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας, προκαλώντας νέες εντάσεις στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες.

Παρά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2019, το κόμμα που κυβερνά στην Πολωνία πολεμά για την πολιτική του επιβίωση στις προεδρικές εκλογές. Αν και ο υποψήφιος του κόμματος διατηρεί το προβάδισμα, στο παρελθόν οι προεδρικές εκλογές έχουν προκαλέσει έκπληξη. Εάν χάσει, τότε η Πολωνία θα αντιμετωπίσει πολιτικές εξελίξεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.