ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νεκρός ο Κ.Σουλεϊμανί με εντολή Τραμπ- Απειλές για τρομερά αντίποινα

09:45 - 03 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Νεκρός ο Κ.Σουλεϊμανί με εντολή Τραμπ- Απειλές για τρομερά αντίποινα
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης όταν ρουκέτες έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τρεις ημέρες μετά την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ από φιλοϊρανούς διαδηλωτές, ανέφεραν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς («Ιερουσαλήμ») των Φρουρών της Επανάστασης, είναι ανάμεσα στους νεκρούς της επίθεσης.

Ειδικότερα, «τρεις ρουκέτες έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κοντά σε αίθουσα διαχείρισης αερομεταφερόμενου φορτίου, με αποτέλεσμα να εκραγούν δύο αυτοκίνητα», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού.

«Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν», είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικοί των δυνάμεων ασφαλείας.

Με διαταγή Τραμπ

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε και πρόσθεσε ότι «σκοπός ήταν η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter την αμερικανική σημαία, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο, λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ακολούθησε η επιβεβαίωση του θανάτου του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι επέρριψαν την ευθύνη στις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος δεν προχώρησε σε κάποια απάντηση.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοινώνουν ότι ο ένδοξος διοικητής των δυνάμεων του Ισλάμ, ο Χατζ Κασέμ Σουλεϊμανί, έπειτα από ζωή προσφοράς, έπεσε νεκρός, έγινε μάρτυρας σε επίθεση της Αμερικής εναντίον του αεροδρομίου της Βαγδάτης σήμερα το πρωί», αναφέρει ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Προειδοποίηση του Ιράν – Τρομερά τα αντίποινα

«Ο θάνατος του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη κατά διαταγή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη και άφρονα κλιμάκωση», προειδοποίησε σήμερα μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για όλες τις συνέπειες της ενέργειας αυτής που βάζει σε περιπέτειες» την περιοχή», τόνισε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ζαρίφ, που χαρακτήρισε τον θανόντα υποστράτηγο «την πιο αποτελεσματική δύναμη που πολεμούσε εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Αλ Νούσρα» - του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία - τα τελευταία χρόνια.

«Ο Σουλεϊμανί ενώθηκε με τους μάρτυρες αδελφούς μας αλλά τα αντίποινά μας εναντίον της Αμερικής θα είναι τρομερά», απείλησε από τη δική του πλευρά ο Μοχσέν Ρεζαΐ, πρώην αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης. 

Στην Τεχεράνη ο Ελβετός διπλωμάτης που αντιπροσωπεύει τις ΗΠΑ

Η διπλωματία του Ιράν κάλεσε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών Ελβετό διπλωμάτη που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1979, για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία, μετά τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Στο στέλεχος αυτό της πρεσβείας της Ελβετίας τονίστηκε ότι «η δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί αποτελεί κατάφωρο δείγμα της τρομοκρατίας του αμερικανικού κράτους και ότι το αμερικανικό καθεστώς θα φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες της επιδρομής αυτής», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Αμπάς Μουσαβί.

Συγκαλείται έκτακτα το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει την «εγκληματική» επίθεση στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, ανήγγειλε ο εκπρόσωπος του οργάνου, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.

«Στις επόμενες λίγες ώρες, θα διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να εξεταστεί η εγκληματική ενέργεια των Αμερικανών, η επίθεση εναντίον του διοικητή Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, που είχε συνέπεια να γίνει μάρτυρας», είπε στο πρακτορείο ο Κεϊβάν Χοσραβί, εκπρόσωπος του οργάνου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.