ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συρία-Ιράκ καταδικάζουν τη δολοφονία Σουλεϊμανί- Η Κίνα καλεί σε αυτοσυγκράτηση

11:45 - 03 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Συρία-Ιράκ καταδικάζουν τη δολοφονία Σουλεϊμανί- Η Κίνα καλεί σε αυτοσυγκράτηση
Συρία και Ιράκ καταδίκασαν σήμερα την αμερικανική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Η Κίνα από την πλευρά της καλεί όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Η Συρία καταδικάζει απερίφραστα την δόλια, εγκληματική αμερικανική επιθετικότητα που οδήγησε στον φόνο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί», ισχυρού απεσταλμένου της Τεχεράνης για τις ιρακινές υποθέσεις, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών. Η πηγή τόνισε ότι η επίθεση συνιστά μια «σοβαρή κλιμάκωση και επιβεβαιώνει την ευθύνη που έχουν οι ΗΠΑ για την αστάθεια στο Ιράκ».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι καταδίκασε σήμερα τη «δολοφονία» του διοικητή της ιρανικής Δύναμης Κουντς Κασέμ Σουλεϊμανί και του ιρακινού διοικητή πολιτοφυλακής Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις.

«Η αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης είναι μια πράξη επίθεσης εναντίον του Ιράκ και αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του, η οποία θα πυροδοτήσει έναν καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ, την περιοχή και τον κόσμο», αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε. «Η δολοφονία ενός ιρακινού στρατιωτικού διοικητή που κατέχει επίσημη θέση αποτελεί επίθεση εναντίον του Ιράκ, του Κράτους του, της κυβέρνησής του και του λαού του», υπογραμμίζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μάχντι.

«Η αμερικανική επίθεση παραβίασε επίσης τους όρους για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με νομοθεσία που να διαφυλάσσει την ασφάλεια και την κυριαρχία του Ιράκ. Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών εναντίον ηγετικών προσωπικοτήτων του Ιράκ ή μιας φίλης χώρας στο ιρακινό έδαφος (...) αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των όρων που διέπουν την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων», αναφέρεται στη δήλωση του Μάχντι. Ο ιρακινός πρωθυπουργός κάλεσε το κοινοβούλιο να συνεδριάσει εκτάκτως.

«Η Κίνα είναι σταθερά αντίθετη στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις», ανακοίνωσε η χώρα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα, «καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές -και κυρίως τις ΗΠΑ- να παραμείνουν ψύχραιμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι «η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή πρέπει να διατηρηθούν».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.