ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Περί άλλων τυρβάζει για τους αναγκαστικούς γάμους ανηλίκων!

14:34 - 03 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Περί άλλων τυρβάζει για τους αναγκαστικούς γάμους ανηλίκων!
Σύμφωνα με γραπτή ερώτηση που απηύθυνε στην Κομισιόν, η Ιταλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Isabella Tovaglieri, παρά τις πολλές διεθνείς συμβάσεις που καταγγέλλουν και καταδικάζουν τους γάμους σε νεαρή ηλικία, εκτιμάται ότι 650 εκατομμύρια κορίτσια, σε όλο τον κόσμο, αναγκάσθηκαν να παντρευτούν πριν να κλείσουν τα 18 τους χρόνια.

Παράλληλα, κάθε χρόνο, περίπου 12 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι υφίστανται αυτήν την ανείπωτη πράξη βίας με πολύ υψηλό κίνδυνο για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Ερωτώντας την Κομισιόν, πως προτίθεται να αναλάβει δράση για την πρόληψη και την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, σε συνεργασία τόσο με τα κράτη μέλη όσο και με τις τρίτες χώρες, η Ιταλίδα ευρωβουλευτής σημείωνε πως τα ανήλικα κορίτσια που αναγκάζονται να παντρεύονται, γίνονται θύματα διάφορων μορφών διακρίσεων, όπως η διακοπή της εκπαίδευσης τους, η έλλειψη πρόσβασης στην αγορά εργασίας και σε πολλές περιπτώσεις υποφέρουν από ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων και γίνονται θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Δυστυχώς και όπως προκύπτει από γραπτή απάντηση πού έδωσε, για λογαριασμό της Κομισιόν, η Επίτροπος Urpilainen, η ΕΕ απλώς «παρακολουθεί» την εμπορία ανθρώπων, με σκοπό τους αναγκαστικούς γάμους ανηλίκων αλλά «δεσμεύεται» να τερματίσει τις επιβλαβείς πρακτικές έναντι των γυναικών και των κοριτσιών και στην εξωτερική της δράση.

Αναλυτικότερα και όπως προκύπτει από την απάντηση της Επιτρόπου:

- Στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η Επιτροπή παρακολουθεί την εμπορία ανθρώπων για σκοπούς αναγκαστικού γάμου βάσει των εκθέσεων των κρατών μελών της ΕΕ.

- Η ΕΕ δεσμεύεται να τερματίσει τις επιβλαβείς πρακτικές έναντι των γυναικών και των κοριτσιών και στην εξωτερική της δράση, συμπεριλαμβανομένων των πρώιμων και αναγκαστικών γάμων παιδιών, μέσω ενός ευρέος φάσματος έργων σύμφωνα με τις προτεραιότητες στο πλαίσιο της στρατηγικής δέσμευσης για την ισότητα των φύλων 2016-2019, το σχέδιο δράσης της ΕΕ για το 2010, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία 2015-2019 και το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ισότητα των φύλων 2016-2020.

Στην συνέχεια της απάντησης της η Επίτροπος απαριθμεί την συνεισφορά της ΕΕ, σ’ ένα σωρό παγκόσμια προγράμματα για την εξάλειψη του απάνθρωπου αυτού φαινομένου, αλλά δεν λέει κουβέντα, για τ’ αποτελέσματα που είχε αυτή η «συνεισφορά» της.

Απλώς αναφέρει ότι, η ΕΕ σκοπεύει να θέσει το ζήτημα αυτό στις χώρες εταίρους ως μέρος της πολιτικής και του διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να εξευρεθούν εξειδικευμένες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της επιβλαβούς πρακτικής!

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.