ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: O αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το Ιράκ

23:02 - 06 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters οι ΗΠΑ γνωστοποιούν με επιστολή τους προς τη στρατιωτική ηγεσία του Ιράκ την πρόθεσή τους να αποσύρουν τις δυνάμεις του στρατού τους από τη χώρα.

Συγκεκριμένα ο συνασπισμός δυνάμεων των ΗΠΑ που βρίσκεται στο Ιράκ για να ενισχύσει τον αγώνα εναντίον του ISIS σκοπεύει, σύμφωνα με την επιστολή, να αποσυρθεί σε διάστημα ορισμένων εβδομάδων, συνέπεια της ψήφισης στο κοινοβούλιο της Βαγδάτης που ζητά την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων, μετά την επιχείριση που κατέληξε στη δολοφονία του Ιρανού Στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, Στρατηγός Γούλιαμ Σίλι, αναφέρεται ρητά πως ο συνασπισμός θα μετακινήσει τις δυνάμεις του «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

«Εξαιτίας της διαφοροποίησης ως προς την κυριαρχία της ιρακινής δημοκρατίας και όπως ζητήθηκε από το ιρακινό κοινοβούλιο και τον πρωθυπουργό, o συνασπισμός θα μετακινήσει τις δυνάμεις του στο πέρασμα των ερχόμενων ημερών και εβδομάδων» αναφέρει η επιστολή.

Το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει πως έχει διασταυρώσει την αυθεντικότητα της επιστολής, με την οποία γνωστοποιείται η πρόθεση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Ιρακ. Ωστόσο, ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή, ο οποίος και δημοσίευσε το σύνολο της επιστολής στο Twitter, υποστηρίζει πως το Πεντάγωνο επιφυλάχθηκε για να επιβεβαιώσει αν πράγματι αυτή η επιστολή εστάλη από τον Αμερικανό Στρατηγό ή όχι.

Την πληροφορία φέρεται να επιβεβαιώνει, σύμφωνα με το Reuters και ιρακινή στρατιωτική πηγή που αναφέρεται στην συνομιλία με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. «Σεβόμαστε το κυριαρχικό σας δικαίωμα να διατάξετε την αποχώρησή μας» φέρεται να είπε ο Αμερικανός Στρατηγός Σίλι.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:12 - 06 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.