ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανία: Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την κυβερνητική συμμαχία

09:33 - 07 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Ισπανία: Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την κυβερνητική συμμαχία
Ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να λάβουν σήμερα, Τρίτη, οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ και οι Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά την κοινοβουλευτική ήττα στην ψηφοφορία της Κυριακής. Οι «σκόπελοι» που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.

Η περίπλοκη αριθμητική σύνθεση του νέου ισπανικού Κοινοβουλίου και οι πολιτικές προθέσεις των κομμάτων, έτσι όπως διατυπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συμμαχίας Σοσιαλιστών (PSOE)-Podemos, προμηνύει μία δύσκολη θητεία για τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Εάν δεν υπάρξει κάποια διαρροή την ύστατη στιγμή -ένα 'ταμαγιάθο' όπως το ονομάζουν από το όνομα του πρώην σοσιαλιστή βουλευτή Εδουάρδο Ταμάγιο, που η αποχή του εμπόδισε τον σχηματισμό μίας σοσιαλιστικής τοπικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη το 2003- ο Σάντσεθ ήδη από την πρώτη στιγμή της έγκρισης στην κυβέρνησή του θα βρίσκεται ενώπιον μίας «δαμόκλειου σπάθης».

Αυτό διότι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει μόνον να αντιμετωπίσει μία σκληρή αντιπολίτευση, αλλά κυρίως θα πρέπει να ισορροπεί διαρκώς σε μία αβέβαιη σειρά από ευκαιριακές και συγκρουόμενες μεταξύ τους συμμαχίες, ακόμη και με τους ενδοκυβερνητικούς εταίρους του, τους Podemos και την Izquierda Unida, σε μία σειρά από οικονομικά και κοινωνικά θέματα, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά την διεθνή πολιτική, με κύριο άξονα την κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Ήδη από το βήμα του Κοινοβουλίου, ο Γκαμπριέλ Ρουφιάν εκπρόσωπος των κεντροαριστερών Καταλανών αυτονομιστών του ERC, που η αποχή των 13 βουλευτών του είναι πολύ κρίσιμη για την ψήφο εμπιστοσύνης στον Σάντσεθ, διεμήνυσε πως «εάν δεν συσταθεί επιτροπή [για διαπραγματεύσεις γύρω από το μέλλον της Καταλονίας] δεν πρόκειται να υπάρξει κυβέρνηση».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:59 - 07 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.