ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και στην Δανία υποφέρουν οι μετανάστες στα κέντρα κράτησης!

14:31 - 07 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Και στην Δανία υποφέρουν οι μετανάστες στα κέντρα κράτησης!
Με σημερινή της έκθεση, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) καλεί τη Δανία να βελτιώσει τις συνθήκες σε δύο κέντρα όπου κρατούνται μετανάστες, συνιστώντας παράλληλα βελτιώσεις σε δύο φυλακές, καθώς και καλύτερες διαδικασίες για παρατεταμένο περιορισμό των ψυχιατρικών ασθενών και καλύτερη πρόσβαση στους δικηγόρους κρατουμένων.

Όσον αφορά τις επισκέψεις σε δύο κέντρα κράτησης μεταναστών, η CPT έκρινε απαράδεκτο ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους κρατούμενους και στα δύο κέντρα ήταν παρόμοιες με των φυλακών, δεδομένοι ότι οι κρατούμενοι  δεν υπήρξαν ούτε ύποπτοι ούτε καταδικασμένοι για ποινικά αδικήματα. Κάλεσε για σημαντική ανακαίνιση και των δύο κέντρων, με ελεύθερη πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα για κρατούμενους.

Όσον αφορά τις συνθήκες των φυλακών, η επιτροπή διαπίστωσε ότι παρά τις επανειλημμένες συστάσεις, δεν υπάρχει ακόμα συστηματικός και άμεσος ιατρικός έλεγχος των νεοαφιχθέντων κρατουμένων στις φυλακές ούτε υπήρχε κατάλληλο σύστημα για τους γιατρούς να καταγράφουν και να αναφέρουν τραυματισμούς.

Η έλλειψη προσωπικού αναγνωρίστηκε ως σημαντική πρόκληση για το δανικό σύστημα φυλακών, το οποίο λειτουργεί λίγο πάνω από το κανονικό. Η CPT πρότεινε βελτιωμένα επίπεδα προσωπικού στις φυλακές που επισκέφθηκαν.

Όσον αφορά τα αστυνομικά ιδρύματα, οι υλικές συνθήκες ήταν γενικά ικανοποιητικές για σύντομες διαμονές και η φιλοξενία των κρατουμένων ήταν σωστή.

Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει η έκθεση, υπήρξαν κάποιες καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας και απειλητική συμπεριφορά αστυνομικών. Η επιτροπή επανέλαβε προηγούμενες συστάσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, σχετικά με το δικαίωμα όλων των κρατουμένων να τους παρέχεται αποτελεσματική πρόσβαση σε δικηγόρο από την αρχή της στέρησης της ελευθερίας. Επιπλέον, οι κρατούμενοι πρέπει να ενημερώνονται σαφώς σε γλώσσα που μπορούν να κατανοήσουν για τα δικαιώματά τους υπό κράτηση. Η CPT εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι, σε εθνικό επίπεδο, τα περιστατικά καθήλωσης κρατουμένων έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η CPT εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά για το γεγονός ότι πολλοί ψυχιατρικοί ασθενείς εξακολουθούν να είναι σταθεροποιημένοι για μέρες, κάτι που κατά την άποψη της Επιτροπής είναι αδικαιολόγητο και μπορεί να ισοδυναμεί με κακομεταχείριση.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.