ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυστρία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση- «πείραμα» του Σεμπάστιαν Κουρτς

15:07 - 07 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Αυστρία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση- «πείραμα» του Σεμπάστιαν Κουρτς
Εκατό ημέρες μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου, ορκίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης η νέα αυστριακή κυβέρνηση, ένας συνασπισμός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων.

Πρόκειται για ένα "πείραμα" που δεν έχει επαναληφθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα "κυλήσει". Η συνεργασία ενός Συντηρητικού κόμματος με τους Πράσινους, δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως παρατηρούν και πολλοί διεθνείς αναλυτές. Η Αυστρία, πάντως, θα το δοκιμάσει.

Της νέας αυστριακής κυβέρνησης, ηγείται -- όπως και της προηγούμενης -- ως ομοσπονδιακός καγκελάριος, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και αυτή περιλαμβάνει συνολικά 17 μέλη, 15 υπουργούς και δύο υφυπουργούς, από τα οποία το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει, εκτός του καγκελάριου, δέκα υπουργούς και έναν υφυπουργό, ενώ οι Πράσινοι εκπροσωπούνται με τον αρχηγό τους Βέρνερ Κόγκλερ ως αντικαγκελάριο, με τρεις υπουργούς και μία υφυπουργό.

Η νέα κυβέρνηση αποτελεί καινοτομία στην ιστορία της Αυστρίας, αφενός γιατί είναι η πρώτη με συμμετοχή ενός κόμματος οικολόγων και αφετέρου είναι επίσης η πρώτη στην οποία ο αριθμός των γυναικών-μελών της είναι μεγαλύτερος εκείνου των ανδρών, συγκεκριμένα εννέα είναι οι γυναίκες και οκτώ οι άνδρες.

Το Λαϊκό Κόμμα έχει αναλάβει τα σημαντικότερα υπουργεία : Εσωτερικών, Οικονομικών, Εξωτερικών, 'Αμυνας, Παιδείας, Οικονομίας, Αγροτικής Οικονομίας, Ενσωμάτωσης-Οικογένειας, Καγκελαρίας-Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Από την πλευρά τους οι Πράσινοι ηγούνται των υπουργείων: Περιβάλλοντος-Υποδομών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Διοίκησης-Πολιτισμού-Αθλητισμού (τα καθήκοντα στο οποίο θα ασκεί παράλληλα ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.