ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» Φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας

16:05 - 08 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε σήμερα ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για τη διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιλέξουν σε τι θέλουν να επικεντρωθούν.

«Οι συνομιλίες θα είναι σκληρές και κάθε στρατόπεδο θα κάνει αυτό που είναι το καλύτερο γι’ αυτό», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο London School of Economics.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως για την Ευρωπαϊκή Ένωση η προτεραιότητα είναι να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της και της τελωνειακής ένωσής της.

«Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός σ’ αυτό», είπε η φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στους φοιτητές κατά τη διάλεξη που έδωσε πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να θέσει μαζί του τις βάσεις για τις συνομιλίες αναφορικά με τη μελλοντική σχέση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου.

Ενώ δεν θα είναι πλέον μέλος της ΕΕ, η Βρετανία θα εξακολουθήσει μέχρι το τέλος του χρόνου να δεσμεύεται από όλους τους κανόνες του συνασπισμού αυτού και να συμμετέχει στον προϋπολογισμό του.

Ωστόσο, αν το Λονδίνο δεν ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου πέραν του 2020, οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία από την αρχή του 2021 θα διέπονται είτε από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είτε από οποιαδήποτε συμφωνία καταστεί δυνατό να εκπονηθεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.Η βρετανική κυβέρνηση δεν θέλει να παραταθεί η μεταβατική περίοδος.

«Χωρίς μια παράταση της μεταβατικής περιόδου πέραν του 2020, δεν μπορεί να περιμένει κάποιος ότι θα συμφωνήσουμε σε όλα τα ζητήματα της νέας σύμπραξής μας. Θα πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια επισήμανε πως για να είναι η νέα σύμπραξη όσο το δυνατόν πιο στενή, η Βρετανία θα πρέπει να διατηρήσει πολλούς από τους κανόνες από τους οποίους δεσμεύεται τώρα, ως μέλος της ΕΕ.

«Χωρίς την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, δεν μπορείς να έχεις ελεύθερη κυκλοφορία του κεφαλαίου, των αγαθών και των υπηρεσιών», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

«Χωρίς ισότιμες συνθήκες όσον αφορά τον περιβάλλον, την εργασία, τη φορολογία και την κρατική αρωγή, δεν μπορείς να έχεις την υψηλότερης ποιότητας πρόσβαση στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου», υπογράμμισε. «Όσο περισσότερες αποκλίσεις υπάρχουν, τόσο λιγότερο στενή πρέπει να είναι η σύμπραξη».

Η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε πως η ΕΕ θέλει μια νέα σύμπραξη με τη Βρετανία στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρχουν «μηδενικοί δασμοί, μηδενικές ποσοστώσεις και μηδενικό ντάμπινγκ» και αυτό θα αφορά τα πάντα, από τη δράση για το κλίμα μέχρι την προστασία των δεδομένων, από τις ιχθυοκαλλιέργειες μέχρι την ενέργεια, από τις μεταφορές μέχρι το διάστημα, από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέχρι την ασφάλεια.

Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη για μια συνολική σύμπραξη στην ασφάλεια για την αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών «που κυμαίνονται από την τρομοκρατία μέχρι την κυβερνοασφάλεια και μέχρι την αντικατασκοπεία».

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.