ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν: Κανένα project που αποκλείει την Τουρκία δεν θα εφαρμοστεί

18:00 - 08 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Ερντογάν: Κανένα project που αποκλείει την Τουρκία δεν θα εφαρμοστεί
Τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία και τη νότια Ευρώπη, εγκαινίασαν στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είχαν προηγηθεί οι συνομιλίες τους, διάρκειας δύο ωρών, με βασικά θέματα την ένταση που δημιουργείται μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και την κατάσταση που επικρατεί σε Συρία - Λιβύη.

Τα εγκαίνια έγιναν στο συνεδριακό κέντρο «Χάλιτς», παρουσία του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Πούτιν: Η ρωσο-τουρκική στρατηγική συνεργασία αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι «η κατασκευή του αγωγού είναι παράδειγμα συνεργασίας προς όφελος των λαών μας και των λαών όλης της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Η επιτυχής υλοποίηση του μεγάλης κλίμακας κοινού αυτού έργου που αφορά στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που διέρχεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας επιβεβαιώνει εμφανώς το ότι η ρωσο-τουρκική στρατηγική συνεργασία αποδίδει σημαντικά, αισθητά αποτελέσματα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η συνεργασία Ρωσίας- Τουρκίας αναπτύσσεται ανοδικά σε όλους τους τομείς», όπως και ότι «παρά την περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο και τις απόπειρες σειράς διεθνών παραγόντων να εμποδίσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, η συνεργασία αυτή έχει πάρει τον δρόμο της».

«Το 2019 η Ρωσία προμήθευσε την Τουρκία με περίπου 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου», επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Ρώσος πρόεδρο για να προσθέσει ότι «με φόντο την όξυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία και η Τουρκία δίνουν το παράδειγμα της συνεργασίας».

Ερντογάν: Δείξαμε ένα υπόδειγμα συνεργασίας με την κατασκευή του αγωγού

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του ότι «η Άγκυρα και η Μόσχα έδειξαν ένα υπόδειγμα συνεργασίας με την κατασκευή του αγωγού Turkstream».

«Η Ρωσία είναι ο ηγέτης μεταξύ των χωρών που προμηθεύουν την Τουρκία με φυσικό αέριο. Η εικόνα αυτή δείχνει ότι αναπτύσσουμε την αμοιβαία συνεργασία μας. Η Ρωσία και η Τουρκία έδειξαν μια υποδειγματική συνεργασία με το έργο αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας και μια σχετική, όπως είπε, παροιμία «Ο καλός συνταξιδιώτης σημαίνει ότι έχεις κάνει τον μισό δρόμο».

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «Με τη Ρωσία δεν επιτρέψαμε στις πρόσφατες διαφορές απόψεών μας να επικρατήσουν επί των κοινών συμφερόντων μας».

«Κανένα project που αποκλείει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει πιθανότητες να εφαρμοστεί», ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης, ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε ότι «Η Τουρκία δεν επεδίωξε ποτέ περιφερειακή ένταση», κάνοντας έκκληση «να μετατρέψουμε την Μεσόγειο σε πεδίο συνεργασίας όχι σύγκρουσης».

«O στόχος των ερευνών μας στην ανατολική Μεσόγειο είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" σημείωσε και πρόσθεσε ότι «Στην ανατολική Μεσόγειο από διπλωματική, νομική και οικονομική άποψη, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιβίωσης σχεδίου αν δεν περιλαμβάνει την Τουρκία. Φυσικά, η Τουρκία θα έχει δικαίωμα λόγου για κάθε σχέδιο στην ανατολική Μεσόγειο αφού έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή».

Μετά τις συνομιλίες τους οι δύο ηγέτες άνοιξαν συμβολικά τη βάνα του αγωγού φυσικού αερίου, καλώντας τους ηγέτες της Σερβίας και της Βουλγαρίας να πιάσουν και αυτοί τη βάνα του αγωγού, καθώς η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream προβλέπεται ότι θα προμηθεύει φυσικό αέριο στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:04 - 08 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.