ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραμπ: Εμπλοκή NATO στη Μέση Ανατολή- Διάλυση της Συμφωνίας Πυρηνικών

18:48 - 08 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Τραμπ: Εμπλοκή NATO στη Μέση Ανατολή- Διάλυση της Συμφωνίας Πυρηνικών
"Κανείς Αμερικανός δεν επλήγη από τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ", τόνισε το απόγευμα της Τετάρτης σε διάγγελμά του ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. "Το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί", εκτίμησε ακόμα και διαβεβαίωσε πως "δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά".

Στο ξεκίνημα του διαγγέλματός του ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην επίθεση του Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και υποστήριξε πως δεν υπήρξαν καθόλου απώλειες. "Όλοι οι στρατιώτες μας είναι ασφαλείς και σημειώθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές στις βάσεις μας", τόνισε.

Ανέλαβε επίσης προσωπικά την ευθύνη για τη δολοφονία Σουλεϊμανί: Κατηγόρησε το Ιράν χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και απειλεί τον πολιτισμένο κόσμο, «κάτι που εμείς δεν το επιτρέπουμε. Με δικές μου οδηγίες οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν έναν από τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες στον κόσμο, τον Σουλεϊμανί, ο οποίος εκπαίδευε τρομοκράτες και σχεδίαζε νέες επιθέσεις. Τα χέρια του ήταν βαμμένα με αμερικανικό και ιρακινό βήμα».

Ο Τραμπ εκτίμησε επίσης πως οι επιθέσεις του Ιράν που ήρθαν ως αντίποινα στη δολοφονία Σουλεϊμανί δεν θα έχουν συνέχεια. "Η Τεχεράνη φαίνεται να υποχωρεί", σημείωσε στο διάγγελμά του και υποσχέθηκε πως όσο είναι ο ίδιος Πρόεδρος "το Ιράν δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά".

Όσο για τις επόμενες κινήσεις του είπε πως θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ "να εμπλακεί περισσότερο στη Μέση Ανατολή", ενώ κάλεσε ΕΕ, Ρωσία και Κίνα "να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία για τα πυρηνικά".

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως πρέπει να γίνει ένα νέο deal με τον Ιράν: «Θέλουμε το Ιράν να έχει μέλλον, οι ΗΠΑ είναι έτοιμοι για ειρήνη με όλους όσους την επιθυμούν». 

"Δεν χρειαζόμαστε το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής", υποστήριξε ο Τραμπ, ο οποίος προανήγγειλε και νέο γύρο κυρώσεων προς το Ιράν, τις οποίες πάντως δεν απαρίθμησε.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:07 - 08 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.