ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συντριβή ουκρανικού Boeing: Αρνείται τις κατηγορίες κατάρριψης το Ιράν

08:28 - 10 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Συντριβή ουκρανικού Boeing: Αρνείται τις κατηγορίες κατάρριψης το Ιράν
Έρευνα διενεργείται για τη συντριβή του ουκρανικού Boeing 737-800 στο Ιράν, που στοίχισε τη ζωή συνολικά 176 ανθρώπων.

Υπενθυμίζεται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι των Μυστικών Υπηρεσιών έκαναν λόγο για κατάρριψη του Boeing 737-800 από ιρανικό πύραυλο.

Το ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (National Transportation Safety Board, NTSB) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έλαβε επίσημη ειδοποίηση από τις αρχές του Ιράν για τη συντριβή του Boeing και ότι όρισε διαπιστευμένο αντιπρόσωπό του στην έρευνα που διενεργείται για το δυστύχημα, αποδεχόμενο την πρόσκληση που του απηύθυνε η Τεχεράνη. 

Στο μεταξύ, η καναδική Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (Bureau de la sécurité des Transports, BST) γνωστοποίησε ότι γίνονται προετοιμασίες προκειμένου ο δικός της αντιπρόσωπος που συμμετέχει στην έρευνα να επισκεφθεί τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους της Ukraine International Airlines (UIA), που εκτελούσε την πτήση PS752 όταν κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης με προορισμό το Κίεβο προχθές Τετάρτη.

Η συντριβή του αεροσκάφους, έγινε λίγες ώρες μετά τα πλήγματα του Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, με τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού. Οι ιρανικές αρχές εργάζονται βάσει της υπόθεσης ότι το Boeing συνετρίβη εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Ωστόσο, η εφημερίδα The New York Times μεταφόρτωσε στον ιστότοπό της βίντεο που διαβεβαιώνει πως επαλήθευσε και καταγράφει τη στιγμή που πύραυλος πλήττει το αεροσκάφος.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, επικαλούμενος στοιχεία από «πολλές πηγές», συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του και συμμάχων της, δήλωσε πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε με πύραυλο, πιθανόν «εσκεμμένα». Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε από την πλευρά του πως κάποιος στην «άλλη πλευρά» μπορεί να «έκανε ένα λάθος».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν θεωρεί πως η υπόθεση της κατάρριψης του επιβατικού αεροσκάφους αποτελεί επιχείρηση «ψυχολογικού πολέμου» εναντίον της χώρας και κάλεσε τον Καναδά να «μοιραστεί» όποια στοιχεία διαθέτει για το φερόμενο πλήγμα στο αεροσκάφος με τις ιρανικές αρχές. Προσκάλεσε παράλληλα την αμερικανική κατασκευάστρια του 737-800 NG «να συμμετάσχει» στην έρευνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:19 - 10 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.