ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν:Ο Χαφτάρ το έβαλε στα πόδια-Θα του δώσουμε ένα μάθημα

12:59 - 14 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Ερντογάν:Ο Χαφτάρ το έβαλε στα πόδια-Θα του δώσουμε ένα μάθημα
Μετά το ναυάγιο για συμφωνία εκεχειρίας στη Λιβύη, στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους και εξαπολύει ευθείες απειλές στον επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), Χαλίφα Χαφτάρ.

Όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, ο Χαφτάρ ήρθε σε ρήξη με τον Ερντογάν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για παύση του πυρός και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που οδηγηθήκαμε σε "ναυάγιο".

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Ερντογάν ανέβασε ξανά τους τόνους και είναι ξεκάθαρο πως ετοιμάζεται να επέμβει στη Λιβύη:

«Ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ το έβαλε στα πόδια», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας επίσης ότι η Τουρκία θα δώσει ένα μάθημα στον «πραξικοπηματία Χαφτάρ», εάν συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης της Λιβύης και του λαού.

Η απόφαση του Χάφταρ δείχνει ποιος θέλει πόλεμο, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία, προσθέτοντας ότι, εάν ο Χάφταρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα.

Και τώρα;

Η αποχώρηση του Χάφταρ αλλάζει τα δεδομένα, ενώ είναι πλέον στον... αέρα η πραγματοποίηση συνόδου για τη Λιβύη, που προγραμματιζόταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Βερολίνο, στα τέλη Ιανουαρίου.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε αναλάβει την οργάνωση της Συνόδου και μάλιστα είχε υπάρξει συνομιλία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για αυτόν το σκοπό. Παράλληλα, ορίστηκε επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο, στις 19 Ιανουαρίου, με σκοπό την ίδια ημέρα να γινόταν και η Σύνοδος.

Ωστόσο, μετά το ναυάγιο της Μόσχας τα δεδομένα άλλαξαν και ο Χαφτάρ δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τη μάχη για να βγάλει από τον πολιτικό χάρτη τον αντίπαλό του, Σάρατζ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, νότια της Τρίπολης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.