ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σίγουρος για εμπορική συμφωνία με ΕΕ ο Τζόνσον

12:15 - 14 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Σίγουρος για εμπορική συμφωνία με ΕΕ ο Τζόνσον
Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο αποτελούν αίνιγμα για τη διεθνή κοινότητα και δε λείπουν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον «βλέπει» συμφωνία μέσα στο 2020.

Παρότι ο Μπόρις Τζόνσον θεωρεί ότι η κυβέρνησή του θα εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. προτού εκπνεύσει η προθεσμία στα τέλη του έτους, εντούτοις σημείωσε ότι θα προετοιμασθεί και για το ενδεχόμενο αποτυχίας, στην περίπτωση που οι συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. καταρρεύσουν. Επέμεινε όμως ότι δεν αναμένει κάτι τέτοιο.

Οι δηλώσεις του διατυπώνονται μετά την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μια εμπορική συμφωνία πρέπει να πειρλαμβάνει και μια συμφωνία δικαιωμάτων αλιείας, κάτι που αναμένεται να εξελιχθεί σε πεδίο μάχης με την κυβέρνηση Τζόνσον. 

«Πάντα πρέπει να προϋπολογίσεις και το ενδεχόμενο απόλυτης αποτυχίας αλλά είμαι πολύ πολύ σίγουρος ότι θα "χτίσουμε" μια λαμπρή, νέα συνεργασία», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει στις 31 Ιανουαρίου από την Ε.Ε. με τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit να διαρκεί για το υπόλοιπο του έτους. Στη διάρκεια της περιόδου, οι διαπραγματευτές θα επιχειρήσουν την επίτευξη συμφωνίας για τους όρους της μελλοντικής εμπορικής σχέσης με την Ε.Ε. Ο Τζόνσον επιμένει ότι δεν θα υπάρξει παράταση της μεταβατικής περιόδου πέραν του 2020.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.