ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Δεν... βιάζεται για περιορισμό χρεώσεων των τραπεζών στις συναλλαγές

14:37 - 14 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Δεν... βιάζεται για περιορισμό χρεώσεων των τραπεζών στις συναλλαγές
Με μία καθόλου καθησυχαστική απάντηση, προς την ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις υψηλές χρεώσεις των τραπεζών για απλές συναλλαγές των πολιτών, η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν Vestager, παραπέμπει τη ρύθμιση του θέματος σε… μελέτη και έκθεση, που θα καταρτισθούν εντός του 2020!

Στην ερώτηση της η κυρία Καϊλή, είχε επισημάνει ότι «παρά τις διατυπώσεις για τις εποπτικές ευθύνες των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος, η εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2015/751 είναι πλημμελής, με αποτέλεσμα οι χρεώσεις που επιβάλλονται στους πολίτες για μία απλή ανάληψη, μια πληρωμή τιμολογίου ή για μία μεταφορά εμβάσματος να είναι εξωφρενικά υψηλή, κυρίως μετά τις απώλειες εισοδήματος των τραπεζών εξαιτίας των μειώσεων των επιτοκίων. Ειδικά στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι αφόρητη για τους μικρούς καταναλωτές»

Ερωτούσε δε την Κομισιόν, συγκεκριμένα:

  1. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η μελέτη αναφορικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2015/751.
  1. Θα συζητούσε η Επιτροπή τη δημιουργία κανονισμού όπου την εποπτεία για υψηλές χρεώσεις συναλλαγών και κρυφές χρεώσεις να την έχει κατευθείαν η ΕΕ και όχι οι κατά τόπους κεντρικές τράπεζες.
  1. Θα συζητούσε η Επιτροπή την πιθανότητα επιβολής πλαφόν σε χρεώσεις συναλλαγών με όριο το 0% ως 1% ώστε να προστατεύονται οι μικροί καταναλωτές.

Στην σημερινή, γραπτή της απάντηση, η Επίτροπος, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

  • Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η μελέτη σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για τις διατραπεζικές προμήθειες (IFR), και η τελική έκθεση υποβλήθηκε στην Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2019. Με βάση την εν λόγω μελέτη θα καταρτιστεί έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το 2020.
  • Οι προμήθειες συναλλαγών ρυθμίζονται επί του παρόντος από τη δεύτερη οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2) και την οδηγία για τους λογαριασμούς πληρωμών (PAD). Αμφότερες οι οδηγίες απαιτούν πλήρη διαφάνεια και συγκρισιμότητα των προμηθειών με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και των οικονομικά προσιτών υπηρεσιών. Ενώ οι εν λόγω οδηγίες δεν ρυθμίζουν το επίπεδο των προμηθειών καθαυτό, η PAD απαιτεί να παρέχονται λογαριασμοί με βασικά χαρακτηριστικά είτε ατελώς είτε έναντι εύλογου τέλους.
  • Οι εθνικές αρχές είναι αρμόδιες για την επιβολή των εν λόγω οδηγιών.
  • Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί όσον αφορά την εφαρμογή των εν λόγω οδηγιών είναι μέχρι στιγμής περιορισμένη.
  • Ωστόσο, κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, η Επιτροπή θα υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της PAD.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 14:54 - 14 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.