ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόσχα για Λιβύη: Υπάρχει ελπίδα- Ο Χαφτάρ ζήτησε διορία

15:44 - 14 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Μόσχα για Λιβύη: Υπάρχει ελπίδα- Ο Χαφτάρ ζήτησε διορία
Η Ρωσία ανακοίνωσε πως δεν έχουν χαθεί ακόμη οι ελπίδες για εκεχειρία στη Λιβύη, διευκρινίζοντας πως η αποχώρηση Χαφτάρ από τις διαπραγματεύσεις δεν σημαίνει και "ναυάγιο".

Συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης πως ο Χαφτάρ πράγματι αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, αλλά δεν έχει επέλθει οριστική ρήξη. Αντίθετα, η Μόσχα επισημαίνει πως ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε δύο ημέρες διορία για να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών, που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) και να αποφασίσει τι θα πράξει τελικά.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές υπήρξε ρήξη Ερντογάν-Χαφτάρ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα για την επίτευξη εκεχειρίας. Συγκεκριμένα, αγκάθι στη συμφωνία φαίνεται πως υπήρξε η απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν για άμεση απόσυρση των στρατευμάτων του Χαλίφα Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης.

Ως εκ τούτου ο Χαφτάρ αποχώρησε χωρίς να πει το "ναι" στην εκεχειρία και σύμφωνα με τη Μόσχα αναμένεται η επίσημη απάντησή τους, εντός δύο ημερών.

Απειλές Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη μεριά του εμφανίζεται οργισμένος από τη στάση του Χαφτάρ και απειλεί με στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη: «Ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ το έβαλε στα πόδια», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας επίσης ότι η Τουρκία θα δώσει ένα μάθημα στον «πραξικοπηματία Χαφτάρ», εάν συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης της Λιβύης και του λαού.

Η απόφαση του Χάφταρ δείχνει ποιος θέλει πόλεμο, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία, προσθέτοντας ότι, εάν ο Χάφταρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.