ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» από Moody’s για την Ευρωζώνη

19:28 - 14 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
«Καμπανάκι» από Moody’s για την Ευρωζώνη
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές της Ευρωζώνης για το 2020.

Ειδικότερα, με νέα έκθεσή του, που δόθηκε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα, ο αμερικανικός οίκος ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει, σε αρνητικό, από σταθερό προηγουμένως, το ετήσιο outlook για την Ευρωζώνη το 2020.

Για την απόφασή τους αυτή, οι αναλυτές του οίκου επικαλούνται την επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος, ενώ προειδοποιούν πως οι οικονομίες της Ευρωζώνης παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες απέναντι στην όξυνση του προστατευτισμού και την κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων. «Η ικανότητά τους να διαχειριστούν ένα πιθανό οικονομικό σοκ δεν είναι δεδομένη», υποστηρίζει η Moody’s.

«Καμπανάκι» για το χρέος

Μέσω της νέας έκθεσής τους οι αναλυτές της Moody’s προειδοποιούν ακόμη πόσοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την αύξηση του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης.

«Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους θέτουν εμπόδια στα δημοσιονομικά περιθώρια που έχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», προειδοποιούν.

«Πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όπως το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, διαθέτουν χρέος κοντά και πάνω από 100% έναντι του ΑΕΠ, γεγονός που δυσχεραίνει την ικανότητα των χωρών αυτών να τονώσουν την ανάπτυξη των οικονομιών τους», τονίζεται, επίσης, στην έκθεση.

Πολιτικός κίνδυνος

Όπως επισημαίνει σε άλλο μέρος της έκθεσής της η Moody’s, το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης αποτελεί «εμπόδιο» για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ μειώνει και την ικανότητα πολιτικής απάντησης στα πιθανά, εγχώρια ή εξωτερικά, σοκ. «Οι κυβερνήσεις μειοψηφίας έχουν γίνει άλλωστε η νέα πραγματικότητα», σχολιάζει ο οίκος.

«Το αρνητικό outlook για την Ευρωζώνη αντανακλά τις περιορισμένες ικανότητες των κρατών να αντιδράσουν σε ενδεχόμενη επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος», επισημαίνει η Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος της Moody’s και μια εκ των συντακτών της εν λόγω έκθεσης.

Να σημειωθεί πως ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1,2% για την Ευρωζώνη το 2020.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.