ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακάρ: Εσκεμμένη η καθυστέρηση Χαφτάρ για την κατάπαυση πυρός

14:54 - 15 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Ακάρ: Εσκεμμένη η καθυστέρηση Χαφτάρ για την κατάπαυση πυρός
Ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ καθυστερεί εσκεμμένα την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, προκειμένου να υπονομεύσει την επιρροή της Τουρκίας και της Ρωσίας πριν από τη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη του Βερολίνου αυτήν την Κυριακή, υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet Daily News, ο Ακάρ εξέφρασε την ελπίδα του για πολιτική επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών μέσω του εσωτερικού διαλόγου.

«Ορισμένες δυνάμεις δεν βλέπουν με καλό μάτι την επιρροή Τουρκίας και Ρωσίας, οι οποίες ηγούνται στις προσπάθειες για ειρήνη. Αυτές οι δυνάμεις έχουν συμβουλεύσει τον Χαφτάρ στο τι πρέπει να κάνει. Όπως φάνηκε, δεν διαλύει τις γέφυρες, αλλά πάγωσε την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Άκαρ στους επικεφαλής μέσων ενημέρωσης στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία θα διοργανώσει διεθνή διάσκεψη την Κυριακή με στόχο την εξεύρεση μόνιμης λύσης στη Λιβύη, ο Ακάρ εκτίμησε ότι ο σκοπός του Χαφτάρ, με την αναβολή έγκρισης για μόνιμη εκεχειρία, είναι να περιοριστεί η επιρροή της Άγκυρας και της Μόσχας πριν από τη διάσκεψη του Βερολίνου.

«Ελπίζουμε ότι οι Χαφτάρ και Σάρατζ θα συναντηθούν στο Βερολίνο. Είμαστε υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και της ειρήνης. Δεν θέλουμε να συνεχιστούν οι συγκρούσεις. Οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην κατάπαυση του πυρός ώστε τα συμβαλλόμενα μέρη της Λιβύης να μπορέσουν να μιλήσουν για μια πολιτική λύση», δήλωσε.

Όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, ο Χαφτάρ ήρθε την Τρίτη σε ρήξη με τον Ερντογάν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για παύση του πυρός και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις σε «ναυάγιο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.