ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Guardian: 2.000 Σύροι μαχητές στη Λιβύη μέσω Τουρκίας

16:14 - 15 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Guardian: 2.000 Σύροι μαχητές στη Λιβύη μέσω Τουρκίας
Δύο χιλιάδες Σύροι μαχητές έχουν ταξιδέψει από την Τουρκία, ή πρόκειται να φτάσουν σύντομα, για να πολεμήσουν στα πεδία μάχης της Λιβύης, σύμφωνα με συριακές πηγές και στις τρείς χώρες, που επικαλείται ο Guardian.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, πρόκειται για μία πρωτοφανή εξέλιξη, η οποία απειλεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τον δισεπίλυτο εμφύλιο στο βορειοαφρικανικό κράτος.

Υπενθυμίζεται πως διεθνή ΜΜΕ είχαν και στο παρελθόν μεταδώσει ανάλογες πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ από επίσημα χείλη, αλλά φαίνεται πως ισχύουν και πως η Τουρκία πατάει... πόδι με αυτόν τον τρόπο στη Λιβύη, με σκοπό να δώσει βοήθεια στον Λίβυο πρωθυπουργό, Φαγιέζ αλ Σαράτζ, ενάντια στις δυνάμεις του πολέμαρχου, Χαλίφα Χαφτάρ.

Τόσο η Άγκυρα όσο και η Τρίπολη έχουν αρνηθεί επανειλημμένα την παρουσία Σύρων μαχητών στη Λιβύη, όπως και ο Εθνικός Στρατός της Συρίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, έχει απαγορευτεί στους Σύρους μαχητές στη χώρα να αναρτήσουν στα social media οποιουδήποτε είδους αποδείξεις για το που βρίσκονται.

Επισήμως, η ίδια η Τουρκία έχει, μέχρι στιγμής, στείλει μόλις 35 στρατιώτες στην Τρίπολη με συμβουλευτική ιδιότητα, όπως  δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αντίθετα, ωστόσο, με την περίπτωση των επιδρομών της Τουρκίας τον Οκτώβριο σε περιοχές που ελέγχονται από Κούρδους, η παρέμβαση στη Λιβύη δέχεται πολύ μικρότερη στήριξη από τον Τουρκικό λαό.

Παρόλα αυτά, μιλώντας την Τρίτη και αφότου ο Χαφτάρ αποχώρησε από ομιλίες στη Μόσχα χωρίς να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από το να «δώσει έναν μάθημα» στον Λίβυο πολέμαρχο.

Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιορδανία, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ο Σαράτζ έχει τη στήριξη της Ιταλίας, του Κατάρ και της Τουρκίας. Εκπρόσωποι από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σαράτζ έχουν εκφράσει το θυμό τους που οι σύμμαχοί τους, πέραν της Τουρκίας, τους έχουν εγκαταλείψει από τότε που ο Χαφτάρ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταλάβει την Τρίπολη, τον περασμένο Απρίλιο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ήταν αρχικά διστακτική στο να δεχτεί Σύριους στρατιώτες αντί για τουρκικά στρατεύματα αλλά συμφώνησε στην ιδέα, όταν οι δυνάμεις του Χαφτάρ πλησίασαν περισσότερο στην πρωτεύουσα.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία τροποποίηση στις 16:18 - 15 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.