ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ-Κίνα: Υπεγράφη η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας

00:31 - 16 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
ΗΠΑ-Κίνα: Υπεγράφη η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας
Την «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας υπέγραψαν σήμερα στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιού Χε, σε μία ιστορική στιγμή, καθώς φαίνεται να επιλύεται μία διαμάχη που έπληξε σε μεγάλο βαθμό τις διεθνείς αγορές.

Κατά την τελετή της υπογραφής ο Τραμπ χαιρέτισε την «ιστορική» εμπορική συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα, ένα βήμα που δεν είχαμε κάνει ποτέ με την Κίνα, για μια δίκαιη και αμοιβαία εμπορική συμφωνία» μεταξύ των δύο πλευρών, είπε ο Τραμπ κατά την άφιξή του στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, μαζί με τον Λιου Χε, για την τελετή της υπογραφής.

{https://twitter.com/cnnbrk/status/1217509101359583232}

Τι προβλέπει η πρώτη φάση της συμφωνίας

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, έκτασης 94 σελίδων, η Κίνα δεσμεύεται ότι θα αγοράσει επιπλέον αμερικανικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη διετία. Αυτές οι επιπρόσθετες αγορές βασίζονται στο επίπεδο των κινεζικών εισαγωγών του 2017, δηλαδή πριν ξεκινήσει ο εμπορικός πόλεμος. Βασικός στόχος είναι να μειωθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, που ήταν μια από τις βασικές απαιτήσεις των ΗΠΑ. Αναλυτικά, η Κίνα θα δαπανήσει 77,7 δισ. δολάρια για πρόσθετες αγορές από τον κατασκευαστικό τομέα, 52,4 δισ. δολάρια στον τομέα της ενέργειας, 37,9 δισ. στις υπηρεσίες και 32 δισ. σε προϊόντα του αγροτικού τομέα.

Στα προϊόντα που δεσμεύτηκαν να αγοράσουν οι Κινέζοι από τις ΗΠΑ περιλαμβάνονται βαριά μηχανήματα, φαρμακευτικά είδη, αυτοκίνητα, σίδηρος και χάλυβας αλλά επίσης και κρέας, δημητριακά και βαμβάκι.

Επιπλέον, το πρώτο κεφάλαιο της συμφωνίας περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικές με τη μεταφορά τεχνολογίας και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, που ήταν επίσης μια από τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Τα δικαιώματα χρήσης της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι μεταξύ των υπηρεσιών που θα αγοράζει στο εξής το Πεκίνο.

Επίσης, ένα ολόκληρο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ διατηρούν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα γιατί διαφορετικά δεν έχουν κάποιο άλλο διαπραγματευτικό χαρτί. Μόλις ολοκληρωθεί η «δεύτερη φάση» της συμφωνίας τότε θα άρουμε τους δασμούς, υπογράμμισε.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις για τη «δεύτερη φάση» θα ξεκινήσουν σύντομα.

{https://twitter.com/WSJ/status/1217508732613156865}

Κατά την τελετή υπογραφής, ο Λιου Χε διάβασε μια επιστολή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος, απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του, σημείωσε ότι η εμπορική συμφωνία δείχνει πως οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους και να βρουν λύσεις με βάση το διάλογο. 

O Λιου ανέφερε από την πλευρά του ότι η συμφωνία είναι καλή για όλο τον κόσμο και ότι η Κίνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας.

Κέρδη στη Wall Street

Οι δείκτες της Wall Street πήραν τα πάνω τους μετά την υπογραφή της σινοαμερικανικής συμφωνίας. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,31% ή 90 μονάδες στις 29.030, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,13% στις 3.287 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,08% στις 9.258 μονάδες. Οι παραπάνω επιδόσεις για Dow Jones και S&P αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά.

Νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν τη συνεδρίαση με ήπιες κινήσεις, με τα βασικότερα εξ αυτών να ολοκληρώνουν με αρνητικό πρόσημο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 0,7% στα 57,81 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.554 δολ./oz.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:17 - 16 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.