ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Φον ντερ Λάιεν για τις εμπορικές συνομιλίες με Βρετανία

23:29 - 15 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Η Φον ντερ Λάιεν για τις εμπορικές συνομιλίες με Βρετανία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες σχετικά με τους εμπορικούς δεσμούς τους μετά το Brexit τον επόμενο μήνα, δήλωσε την Τετάρτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Θα αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε τη στιγμή που υπάρχει η σχετική διαταγή. Έχουμε περίπου οκτώ μήνες επειδή οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να εγκαταλείψει την ΕΕ σε περίπου δύο εβδομάδες. Η συμφωνία διαζυγίου βρίσκεται στη διαδικασία επικύρωσης στο βρετανικό κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα το επικυρώσει στο τέλος του μήνα.

Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Ιρλανδία ότι η συμφωνία μετά το Brexit θα ήταν κάτι περισσότερο από απλά μια συμφωνία για το εμπόριο. Περιλαμβάνει επίσης τη συνεργασία μεταξύ ερευνητών και πανεπιστημίων, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Είπε ακόμη πως αισθανόταν ότι οι Βρυξέλλες «ήταν σε πολύ καλή διάθεση» για να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε αυτή τη νέα συμφωνία, στην οποία πολλά θα αποτελούν επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζει πως όσο πιο κοντά επιθυμούν να είναι στην ενιαία αγορά, τόσο περισσότερο πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς», δήλωσε η Επίτροπος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποφασίσει επίσης εάν θα επεκτείνει τις εμπορικές συνομιλίες πέρα από τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Η ΕΕ θα χρειαστεί περίπου δύο μήνες για την επικύρωση της συμφωνίας, σύμφωνα με την ίδια.

Νωρίτερα ο οίκος αξιολόγησης Moody's αναφερόμενος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου, επεσήμανε ότι η αποτυχία να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία «θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή είναι σημαντική και για άλλα πράγματα όπως η μελλοντική πορεία ανάπτυξης, δεδομένου ότι η υπόλοιπη ΕΕ εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.