ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενέσεις ρευστότητας 1,2 τρισ. δολαρίων ετοιμάζουν οι κεντρικές τράπεζες

08:51 - 16 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Ενέσεις ρευστότητας 1,2 τρισ. δολαρίων ετοιμάζουν οι κεντρικές τράπεζες
Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη σχεδιάζουν να προχωρήσουν και το 2020 σε γενναίες ενέσεις ρευστότητας, θέλοντας να προσφέρουν στηρίγματα στην ασθενική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται, σύμφωνα με το Reuters, να ρίξουν στο σύστημα πιθανότατα περισσότερα από 1,2 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από το 2017, αλλά ίσως δεν είναι αρκετό να ικανοποιήσει τις αγορές, που έχοντας εθιστεί στο εύκολο, φθηνό χρήμα ζητούν ολοένα και περισσότερο.

Οι τονωτικές ενέσεις το 2017 έφτασαν στα 2,6 τρισ. δολάρια, ποσό που ήταν πολύ κοντά στον ετήσιο μέσο όρο από την κρίση της περιόδου 2008-09. Αν και όλα αυτά ακούγονται πολύ καλές ειδήσεις για τις αγορές, η Pictet εκτιμά ότι οι επενδυτές θα απογοητευθούν.

Ουσιαστικά, όπως σημειώνει το Reuters, οι αγορές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει κάθε δυνατή θετική είδηση και αυτό τις καθιστά ευάλωτες σε πτώση. Εάν οι προσδοκίες τους για τα στηρίγματα των κεντρικών τραπεζών δεν επιβεβαιωθούν η πτώση ενδεχομένως να είναι 10% ή και μεγαλύτερη προειδοποιεί η Pictet.

Δεν επετεύχθη ο στόχος

Το 2019 υποτίθεται ότι θα ήταν η πρώτη χρονιά, μετά από το 2011, κατά την οποία οι κεντρικές τράπεζες θα απορροφούσαν περισσότερο χρήμα από το σύστημα από ό,τι θα έριχναν.

Ωστόσο, η Fed των ΗΠΑ εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια ομαλοποίησης της πολιτικής της και προέβη σε τρεις μειώσεις επιτοκίων. Η ΕΚΤ μείωσε το καταθετικό επιτόκιο και επανέφερε το μπαζούκας της ποσοτικής χαλάρωσης και η κεντρική τράπεζα της Κίνας προέβη σε ανάλογες κινήσεις.

Οι ενέσεις των τριών τραπεζών συν της Τράπεζας της Αγγλίας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας προβλέπεται να φτάσουν τα 1,23 τρισ. δολάρια το 2020, σύμφωνα με υπολογισμούς της Pictet Asset Management, που επικαλείται το Reuters.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:04 - 16 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.