ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πράσινο Ταμείο Ε.Ε.: Ποιες χώρες διεκδικούν τη «μερίδα του λέοντος»

17:45 - 16 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Πράσινο Ταμείο Ε.Ε.: Ποιες χώρες διεκδικούν τη «μερίδα του λέοντος»
Πολωνία και Γερμανία θα είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από το νέο ταμείο των 100 δισ. ευρώ, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις εξαρτημένες από τον λιγνίτη περιοχές να πετύχουν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Κομισιόν.

Όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. με εξαίρεση την Πολωνία συμφώνησαν στο στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα σε 30 χρόνια από τώρα (να μην εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι μπορούν να απορροφήσουν). Οι Πολωνοί δεν υπέγραψαν τον στόχο του 2050, υποστηρίζοντας ότι τα ενεργειακά της συστήματα και η οικονομία της είναι υπερβολικά εξαρτημένες από τον άνθρακα και τον λιγνίτη για να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης. 

Σε μία προσπάθεια να πείσει την Βαρσοβία να ανέβει και εκείνη στο «τρένο» της απολιγνιτοποίησης ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου ταμείου. Στόχος είναι να παράξει 100 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε περιοχές με τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τις περισσότερες θέσεις εργασίας, που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, Πολωνία και Γερμανία είναι οι μεγαλύτεροι βιομηχανικοί ρυπαντές και έχουν και τον υψηλότερο αριθμό τέτοιου είδους θέσεων εργασίας. Θα λάβουν αθροιστικά το 40% των κεφαλαίων του ταμείου. «Πρόκειται για πολύ καλά νέα» σχολίασε ο Πολωνός πρωθυπουργός, ενώ σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας πρόσθεσε πως «το γεγονός ότι η χώρα δεν υπέγραψε το συγκεκριμένο στόχο για το 2050 δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει την προσπάθεια προς την κατεύθυνση της απολιγνιτοποίησης». 

Τα κεφάλαια του ταμείου θα χορηγηθούν σε ορίζοντα επταετίας. Ουσιαστικά τα 100 δισ. ευρώ θα προέλθουν από μόχλευση ενός μικρού ποσού του προϋπολογισμού της Ε.Ε. (7,5 δισ. ευρώ), στοχεύοντας να προσελκύσει πολύ μεγαλύτερα ποσά ιδιωτικών επενδύσεων καλύπτοντας τα πιο ριψοκίνδυνα κομμάτια των project. Από τα 7,5 δισ. ευρώ τα 2 δισ. θα πάνε στην Πολωνία, ενώ θα ακολουθήσει η Γερμανία με 877 εκατ. ευρώ. 

Όταν ενισχυθούν με μετρητά από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ και το Κοινωνικό Ταμείο, καθώς και με τα χρήματα που οι εθνικές κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να συνεισφέρουν βάσει των κανόνων της ΕΕ, το ποσό της Πολωνίας θα αυξηθεί σε περίπου 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό της Γερμανίας θα φθάσει συνολικά τα 4,6 δισεκατομμύρια.

Όπως αναφέρεται στο ΑΜΠΕ, τα ποσά αυτά θα ανέβουν τελικά στα 27,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την Πολωνία και στα 13,4 δισεκατομμύρια για τη Γερμανία, αμέσως μόλις συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.