ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι προβλέπει το προσχέδιο της συμφωνίας για τη Λιβύη

16:36 - 18 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Τι προβλέπει το προσχέδιο της συμφωνίας για τη Λιβύη
Στα χέρια του ρωσικού πρακτορείου ΤASS φέρεται να ήρθε αντίγραφο του προσχεδίου της Διάσκεψης του Βερολίνου, στο οποίο γίνεται λόγος για την ύπαρξη ενιαίας κυβέρνησης στη Λιβύη και για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Στο προσχέδιο, που δημοσίευσε το πρακτορείο, δεν γίνεται καμία αναφορά για συμφωνίες, που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της Τρίπολης με άλλες χώρες και ειδικότερα με την Τουρκία

Το προσχέδιο αναφέρει, σύμφωνα με το TASS, τα εξής:

Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη. Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι συμμετέχοντες παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Σημαντικός είναι ο ρόλος των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης.

Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL.

Εμείς [οι συμμετέχοντες] χαιρετίζουμε τη σημαντική μείωση της βίας από τις 12 Ιανουαρίου και τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου με στόχο την προετοιμασία για μια συμφωνία εκεχειρίας. Ζητάμε αξιόπιστα, επαληθεύσιμα, αλληλοεξαρτώμενα και αμοιβαία βήματα, ξεκινώντας από μια εκεχειρία που εφαρμόζουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων αξιόπιστων βημάτων για την κατάργηση όλων των ένοπλων ομάδων και των πολιτοφυλακών από όλα τα κόμματα», αναφέρει το έγγραφο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «για αναδιάταξη των βαρέων όπλων και των εναέριων οχημάτων.

Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των μερών, μεταξύ άλλων μέσω της άμεσης σύστασης τεχνικών επιτροπών για την παρακολούθηση και επαλήθευση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:47 - 18 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.