ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν: Μένουμε στη Λιβύη μέχρι να δικαιωθούμε στην αν. Μεσόγειο

22:15 - 18 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Ερντογάν: Μένουμε στη Λιβύη μέχρι να δικαιωθούμε στην αν. Μεσόγειο
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Διάσκεψης του Βερολίνου για την κρίση στη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε να προβεί εκ νέου σε προκλητικές δηλώσεις και να δυναμιτίσει το κλίμα.

Σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια εγκαινίων του μετρό στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ανέφερε πως «η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη, μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο και μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της νόμιμης κυβέρνησης του λαού της Λιβύης με τον οποίο έχουμε σχέσεις 500 ετών».

Νωρίτερα, ο Ερντογάν δημοσίευσε άρθρο στο Politico, αναφερόμενος στις θέσεις της χώρας του για τις εξελίξεις στη Λιβύη. «Η κυβέρνηση της Λιβύης η οποία είναι αναγνωρισμένη από τον τα τελευταία χρόνια δέχεται επιθέσεις από τον βαρώνο του πολέμου Χαλίφα Χάφταρ. Η ένοπλη οργάνωση του Χάφταρ θέλει να κάνει πραξικόπημα στη χώρα και λαμβάνει βοήθεια από αντιδημοκρατικά κράτη όπως την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», σημείωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Γαλλία για τη στήριξη που παρέχει στον Χάφταρ και τόνισε πως «η Γερμανία η οποία υποστηρίζει την διπλωματία και την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης θα φιλοξενήσει το Συνέδριο Ειρήνης στο Βερολίνο. Αντιθέτως η Γαλλία βρίσκεται δίπλα στον Χάφταρ και απέναντι στη νόμιμη κυβέρνηση».

Ο Ερντογάν ανέφερε πως «η πιθανότητα της μη υποστήριξης της Ε.Ε. προς την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη θα είναι προδοσία προς τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα είναι ιστορικό λάθος να παρατήσουν τη Λιβύη σε έναν “βαρώνο πολέμου” όπως είναι ο Χάφταρ».

Παράλληλα, στη δημοσιότητα ήρθε αντίγραφο του προσχεδίου της Διάσκεψης του Βερολίνου, στο οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά για συμφωνίες, που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της Τρίπολης με άλλες χώρες και ειδικότερα με την Τουρκία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.