ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Μέχρι εννέα μήνες η προθεσμία οικογενειακής επανένωσης ανηλίκων προσφύγων

17:32 - 20 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Μέχρι εννέα μήνες η προθεσμία οικογενειακής επανένωσης ανηλίκων προσφύγων
Με σημερινή, γραπτή της, απάντηση, προς την ελληνίδα ευρωβουλευτή Ελισάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, η Επίτροπος Εσωτερικών Σχέσεων της ΕΕ Ιλβα Γιόχανσον, διαβεβαιώνει ότι, η προθεσμία οικογενειακής επανένωσης ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από εννιά μήνες και λιγότερη από τρείς.

Απαντώντας στην ερώτηση της ελληνίδας ευρωβουλευτή, σχετικά με το που οφείλονται οι μεγάλες καθυστερήσεις των οικογενειακών επανενώσεων στην Ε.Ε, η Επίτροπος διευκρινίζει ότι:

  • Όταν ένας ασυνόδευτος ανήλικος είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας ή κατέχει άδεια διαμονής, για περίοδο ισχύος τουλάχιστον ενός έτους, και έχει εύλογη προοπτική να αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής, η πρόσβαση στην οικογενειακή επανένωση ρυθμίζεται από την οδηγία 2003/86/ΕΚ. Δυνάμει της εν λόγω οδηγίας, μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, μπορεί ένα κράτος μέλος να υπερβεί την προθεσμία των εννέα μηνών για να λάβει απόφαση.
  • Επιπλέον, όταν ένας ασυνόδευτος ανήλικος υποβάλλει αίτηση διεθνούς προστασίας και έχει μητέρα, πατέρα, αδελφό/-ή ή συγγενή που ευρίσκεται νομίμως σε άλλο κράτος μέλος, ο κανονισμός του Δουβλίνου ορίζει ότι το εν λόγω κράτος μέλος είναι επίσης υπεύθυνο για τον ασυνόδευτο ανήλικο. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήματος αναδοχής του ασυνόδευτου ανηλίκου είναι τρεις μήνες από την ημερομηνία κατά την οποία ο ανήλικος υπέβαλε την αίτησή του.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 17:36 - 20 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.