• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Ζάεφ: Να σταματήσουν οι αναφορές υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών

17:57 - 20 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε σήμερα τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να σταματήσει «τις ανεύθυνες αναφορές, που υπονομεύουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και το μέλλον της χώρας».

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συνεντεύξεις του το προηγούμενο διάστημα ανέφερε ότι «αν το VMRO-DPMNE επανέλθει στην εξουσία της χώρας, μετά τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και ταυτόχρονα εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή, τότε θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να γίνει ένα βήμα προς τα πίσω σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις αυτές του Χρίστιαν Μίτσκοσκι είναι «επικίνδυνες και δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα». «Έχει συνειδητοποιήσει άραγε το VMRO-DPMNE τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών; Μία ακύρωση της Συμφωνίας θα μας γυρίσει 25 χρόνια πίσω και θα επιστρέψουμε στην ονομασία ΠΓΔΜ ήτοι FYROM. Αυτό θα σήμαινε την ακύρωση της ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, την εξάλειψη της ευρωπαϊκής προοπτικής, την απώλεια 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις. Χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών θα εκλείψει η στήριξη των στρατηγικών εταίρων μας, ενώ θα επιδεινωθούν αναπόφευκτα οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα και θα υπάρξουν νέες παρεμποδίσεις από την μεριά της Ελλάδας. Παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέα αστάθεια στο εσωτερικό και κίνδυνοι συγκρούσεων που θα αποδυναμώσουν τη σταθερότητα στην περιοχή» ανέφερε ο Ζάεφ.

Ο ίδιος υποστήριξε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι το κόμμα του «θα επικρατήσει στις εκλογές του Απριλίου» και «το VMRO-DPNMNE δεν θα μπορέσει να κάνει πράξη τις απειλές του».

Το VMRO-DPMNE, ένα κόμμα με εθνικιστικές καταβολές είχε αντιταχθεί στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ισχυριζόμενο πως αυτή δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

O σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός στις 3 Ιανουαρίου, μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στη Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου ανέλαβε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και το VMRO-DPMNE με δύο υπουργούς.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατηγόρησε σήμερα τους δύο υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης που προέρχονται από το VMRO-DPMNE ότι αποφεύγουν σκόπιμα να χρησιμοποιούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους το νέο όνομα της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», κάτι που όπως είπε «καταδεικνύει πως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν σέβεται το Σύνταγμα της χώρας».

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman