ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς… Τραμπ ξεκίνησε η δίκη Τραμπ

21:59 - 21 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Χωρίς… Τραμπ ξεκίνησε η δίκη Τραμπ
Με την ηχηρή απουσία του αμερικανού προέδρου ξεκίνησε απόψε η πολύκροτη δίκη για την παραπομπή του, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο Νταβός της Ελβετίας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη δίκη για την παραπομπή του «φάρσα» και «κυνήγι μαγισσών».

Στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν αμέσως μετά την άφιξή του στο Νταβός, γιατί δεν ήταν στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Τραμπ απάντησε: «Ερχόμαστε να συναντήσουμε παγκόσμιους ηγέτες, τους πιο σημαντικούς ανθρώπους το κόσμου και θα γυρίσουμε στις ΗΠΑ φέρνοντας φοβερές οικονομικές υποθέσεις».

«Τα υπόλοιπα είναι απλά φάρσα. Είναι το ίδιο κυνήγι μαγισσών που διαρκεί χρόνια και ειλικρινά είναι επαίσχυντο», τόνισε.

Ο Ντόντ Τραμπ αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας, καθώς φέρεται να πίεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να διερευνήσει μια υπόθεση του πολιτικού του αντιπάλου Τζό Μπάιντεν, και της παρεμπόδισης της έρευνας του Κογκρέσου. 

Σε πρώτη φάση οι γερουσιαστές θα συζητήσουν και στη συνέχεια θα κληθούν να ψηφίσουν την πρόταση και τις πιθανές τροπολογίες της σχετικά με τους κανόνες που θα ακολουθηθούν σε αυτήν τη δίκη.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος – μόλις ο τέταρτος από τους 45 Αμερικανούς προέδρους που βρίσκεται αντιμέτωπος με δίκη για πιθανή καθαίρεσή του – παρουσίασε για πρώτη φορά τα πλέον λεπτομερή επιχειρήματά του για τους λόγους που πρέπει να παραμείνει στον θώκο του.

Στο συνοπτικό σημείωμα με τα επιχειρήματα της νομικής ομάδας υπεράσπισης του προέδρου Τραμπ, μεταξύ άλλων τονίζεται πως: «η Γερουσία πρέπει ταχέως να απορρίψει αυτά τα ελλιπή άρθρα παραπομπής και να αθωώσει τον πρόεδρο», ενώ οι κατηγορίες χαρακτηρίζονται μια «προσβολή» στο αμερικανικό Σύνταγμα.

Μια νοθευμένη δίκη

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ, ο επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής στη δίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, κατηγόρησε σήμερα τους Ρεπουμπλικάνους ότι σχεδιάζουν μια «νοθευμένη δίκη».

«Περιορίζουν τη διάρκεια της δίκης» ώστε η ακροαματική διαδικασία να συνεχίζεται «ως αργά τη νύχτα», την ώρα που οι Αμερικανοί πολίτες «δεν θα παρακολουθούν» από τις τηλεοράσεις τους, διαμαρτυρήθηκε ο Σιφ, αναφερόμενους στους κανόνες που εισηγήθηκε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ.

«Αυτοί δεν είναι κανόνες για μια δίκαιη δίκη. Είναι κανόνες για μια νοθευμένη διαδικασία», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι οι Δημοκρατικοί ζητούν να κληθούν μάρτυρες για να καταθέσουν αλλά η άλλη πλευρά δεν έχει δεσμευτεί για κάτι τέτοιο. «Ο αμερικανικός λαός θέλει απεγνωσμένα να πιστέψει ότι η Γερουσία θα δώσει τόσο στον πρόεδρο όσο και στη Βουλή μια δίκαιη δίκη. Θα κάνουμε έκκληση στους γερουσιαστές σήμερα να τηρήσουν τον όρκο που μόλις έδωσαν, να αποδώσουν αμερόληπτη δικαιοσύνη και να διεξάγουν μια δίκαιη δίκη», πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.