ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοροναϊός: Ολόκληρες πόλεις μπαίνουν σε καραντίνα - Αύξηση κρουσμάτων

18:37 - 23 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Κοροναϊός: Ολόκληρες πόλεις μπαίνουν σε καραντίνα - Αύξηση κρουσμάτων
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από τον νέο κοροναϊό έχει φθάσει τα 634, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση, την ώρα που 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η επιδημία έχει επεκταθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία και την Σιγκαπούρη.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους χαρακτήρισε κατάλληλα και πολύ σημαντικά τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο στην πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, σημειώνοντας πως αυτά θα «μειώσουν» τους κινδύνους διεθνούς εξάπλωσης του ιού.

Σε καραντίνα η πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα

Οι αρχές της Ουχάν αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς, το κλείσιμο του αεροδρομίου και των σιδηροδρομικών σταθμών για τους ταξιδιώτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν από την πόλη, συνιστώντας παράλληλα στους κατοίκους να μην φύγουν από την πόλη χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

Το μέτρο λήφθηκε σε μια προσπάθεια «δραστικής διακοπής εξάπλωσης του ιού, για τον αποφασιστικό περιορισμό της έξαρσης και την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών», τονίζεται σε σχετική ειδοποίηση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Και δεύτερη κινεζική πόλη, η Χουανγκγκάνγκ θα μπει σε καραντίνα από το μεσάνυκτα για την πρόληψη της μετάδοσης του κοροναϊού, ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές. Η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ότι «οι κάτοικοι δεν πρέπει να βγαίνουν από την πόλη, αν δεν υπάρχουν ειδικοί λόγοι». Η Χουανγκγκάνγκ βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ, στην κεντρική Κίνα, σε απόσταση λιγότερο των 100 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Ουχάν, η οποία έχει επίσης τεθεί σε καραντίνα, και έχει πληθυσμό περιπού 11 εκατομμύρια κατοίκους.

Κλείνει η Απαγορευμένη Πόλη

Η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, θα κλείσει μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο. Το παλιό ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας θα κλείσει τις πύλες του από το Σάββατο «για να αποφευχθούν μολύνσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση επισκεπτών», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Μέτρα σε Ντουμπάι και Χονγκ Κονγκ

Οι επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα θα περνούν από θερμικές κάμερες κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Και άλλα διεθνή αεροδρόμια έχουν λάβει παρόμοια μέτρα, θέτοντας στο στόχαστρο κυρίως επιβάτες προερχόμενους από την Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Ρωσία, στην Αυστραλία, στο Νεπάλ, στη Σιγκαπούρη, στη Μαλαισία, στο Βιετνάμ, στο Μπανγκλαντές, στην Ινδία και στην Ταϊλάνδη.

Παράλληλα, το Χονγκ Κονγκ δημιούργησε ζώνες καραντίνας για όσους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό. Πρόκειται για δύο κατασκηνώσεις διακοπών, οι οποίες θα μετατραπούν σε ζώνες καραντίνας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Οι δύο αυτές κατασκηνώσεις είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί ως ζώνες καραντίνας και κατά την έξαρση της επιδημίας του σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου SARS, που πριν από 17 χρόνια είχε κοστίσει τη ζωή σε 299 ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ.

Μέχρι στιγμής στην πόλη έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα από τον νέο κοροναϊό. Σήμερα, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν και την ακύρωση των πενθήμερων εορτασμών για το κινεζικό Νέο Έτος, που θα ξεκινούσαν από το Σάββατο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.