ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΕ: Προσωρινός μηχανισμός για εμπορικές διαφορές λόγω «παράλυσης» του Οργανισμού

17:07 - 24 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
ΠΟΕ: Προσωρινός μηχανισμός για εμπορικές διαφορές λόγω «παράλυσης» του Οργανισμού
Δεκαεπτά μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) ανάμεσά τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, συμφώνησαν στην δημιουργία προσωρινού μηχανισμού διευθέτησης εμπορικών διαφορών. Στόχος να αντιμετωπιστεί η παράλυση, στην οποία έχει οδηγήσει η Ουάσινγκτον το «εφετείο» (Appellate Body) του οργανισμού μη ορίζοντας δικαστή στο σώμα, το οποίο έτσι βρίσκεται σε απραξία.

Η Ουάσινγκτον έχει «παγώσει» την λειτουργία του Appellate Body, που λειτουργεί ως ανώτατο δικαστήριο για το διεθνές εμπόριο, μπλοκάροντας τους διορισμούς για δύο χρόνια. Οι θητείες δύο από τα τρία μέλη του οργάνου έληξαν τον Δεκέμβριο, γεγονός που το καθιστά ανίκανο να εκδώσει αποφάσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μέλη του ΠΟΕ συμφώνησαν στην συγκρότηση του μηχανισμού για να διασφαλίσουν το σύστημα διευθέτησης διαφορών του οργανισμού μέχρι την επαναλειτουργία του Appellate Body.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προηγουμένως συμμαχήσει με την Νορβηγία και τον Καναδά για να συγκροτήσουν ένα όργανο εφέσεων για την επίλυση εμπορικών διαφορών. Οι άλλες χώρες που προστέθηκαν στην συμφωνία σήμερα είναι οι Αυστραλία, Βραζιλία, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Νότια Κορέα, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Σιγκαπούρη, Ελβετία και Ουρουγουάη.

Είχε προηγηθεί η απροσδόκητη πρόσκληση που έλαβε στο Νταβός ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Κατά την συνέντευξη Τύπου που ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε μαζί με τον Ρομπέρτο Ασεβέντο, ο Τραμπ δήλωσε ότι συζήτησαν για μία «δραματική αλλαγή» στην λειτουργία του ΠΟΕ με την δημιουργία μίας «νέας δομής», καταγγέλλοντας «άνιση» μεταχείριση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον διεθνή οικονομικό οργανισμό, όπως σημειώνεται στο ΑΠΕ.

Οι αμερικανικές επικρίσεις απέναντι στο Όργανο Διευθέτησης Διαφορών δεν είναι καινούργιες. Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης μπλοκάρει τον διορισμό δικαστών. Όμως, κλιμακώθηκαν από την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο οποίος κατηγορεί το όργανο ότι υπερβαίνει τις εξουσίες του λαμβάνοντας αποφάσεις, που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πηγή χαιρέτησε το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να ασχοληθεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για τον οποίο πολλά μέλη του θεωρούν ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν οι μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία, περιλαμβανομένης της ανάδυσης της Κίνας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.