ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ε.Ε.: Παρατείνει τις προσπάθειες διάσωσης της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν

18:20 - 24 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ παρέτεινε σήμερα τον διαθέσιμο χρόνο για να συζητηθούν τρόποι προκειμένου να διασωθεί η πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν βάσει του μηχανισμού επίλυσης διαφορών που ενεργοποίησαν η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία.

Ο Μπορέλ ανακοίνωσε ότι η κοινή επιτροπή που ρυθμίζει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν θα συνεδριάσει τον Φεβρουάριο, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν επίσημα το Ιράν στις 14 Ιανουαρίου ότι παραβίασε τους όρους της συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος, κάτι που μπορεί εντέλει να οδηγήσει στην επιβολή εκ νέου κυρώσεων του ΟΗΕ που είχαν αρθεί βάσει της συμφωνίας.

«Υπάρχει μια συμφωνία ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος λόγω της περιπλοκότητας των θεμάτων. Το χρονοδιάγραμμα συνεπώς παρατείνεται», ανέφερε ο Μπορέλ σε ανακοίνωση. Βάσει της συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, ο Μπορέλ λειτουργεί ως εγγυητής. Ο Μπορέλ είχε ενημερωθεί νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο είχαν ενεργοποιήσει τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, ξεκινώντας θεωρητικά μια 15ήμερη διαδικασία προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα με το Ιράν.

Υπάρχουν κάποια ερωτήματα για το πότε αναμένεται να ξεκινήσει η 15ήμερη περίοδος, διότι «το Ιράν δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τη διαδικασία διαβούλευσης», έχουν δηλώσει αξιωματούχοι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Ιράν ανακοίνωσε στις 6 Ιανουαρίου ότι καταργεί τα όρια για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Αμφιβολίες για την απόφαση των Ευρωπαίων να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό, έχουν εκφράσει η Κίνα και η Ρωσία, που είναι μεταξύ των χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία στη Βιέννη το 2015. Όλες οι πλευρές υποστηρίζουν ότι θέλουν να διασώσουν τη συμφωνία, από την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε τον Μάιο του 2018, επιβάλλοντας εκ νέου οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.