ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία

12:40 - 26 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι εκλογές στις ιταλικές περιφέρειες της Καλαβρίας και της Εμίλια Ρομάνια, με πρωτεύουσα την Μπολόνια.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις επτά το πρωί, τοπική ώρα, και θα κλείσουν στις έντεκα το βράδυ (δώδεκα ώρα Ελλάδας). Σε ότι αφορά την Καλαβρία, στην οποία έχουν δικαίωμα ψήφου δυο εκατομμύρια Ιταλοί, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η επικράτηση της συντηρητικής παράταξης. Στην Εμίλια Ρομάνια, όμως, στην οποία καλούνται να εκλέξουν το νέο περιφερειακό συμβούλιο τρεισήμισι εκατομμύρια πολίτες, το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο.

Ο νυν προοδευτικός περιφερειάρχης, Στέφανο Μπονατσίνι, ελπίζει να επιλεγεί για μια ακόμη θητεία. Η αντίπαλη παράταξη, όμως, με κύρια πολιτική δύναμη την Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι, ζήτησε από όλους τους ψηφοφόρους της να κινητοποιηθούν, με στόχο την υπερίσχυση στην κατά παράδοση αριστερή αυτή περιοχή της Ιταλίας.

Το κίνημα το οποίο δημιούργησαν οι ιταλικές «σαρδέλες», με δεκάδες κινητοποιήσεις τους, κάλεσε τους πολίτες να μην επιλέξουν πολιτικές δυνάμεις που προωθούν την μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία, και δεν αναγνωρίζουν την αξία του αντιφασιστικού αγώνα που απελευθέρωσε την χώρα από τον δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Ο δε γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέττι, στην τελευταία του έκκληση προς τους ψηφοφόρους υπογράμμισε ότι η Λέγκα θέλει να σπείρει αποκλειστικά και μόνον τον φόβο, ενώ δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων.

Ο Σαλβίνι, όμως, απαντά ότι «οι Ιταλοί του λένε συνεχώς ότι επιθυμούν περισσότερη ασφάλεια» και καλεί τους κατοίκους της Εμίλια Ρομάνια να επιλέξουν την υποψήφια του κόμματός του, Λουτσία Μποργκοντζόνι. Προσθέτει, δε, ότι «αν κερδίσει στην Μπολόνια θα ζητήσει αμέσως να προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, ώστε να κάνει «έξωση» στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και στην κυβέρνηση συνεργασίας κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων».

Οι «πεντάστεροι», τέλος, επιμένουν ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των τοπικών αυτών εκλογών, η κυβέρνηση της Ρώμης θα συνεχίσει την πορεία της. Αλλά είναι σαφές ότι η πρόσφατη παραίτηση του αρχηγού του κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, δεν συμβάλλει στην ισχυροποίηση της κυβερνητικής συμμαχίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:01 - 26 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.