ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μερς: Προειδοποιεί για «φούσκες» από την χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ

22:13 - 27 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Μερς: Προειδοποιεί για «φούσκες» από την χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ
«Η χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πιθανό να έχει τροφοδοτήσει φούσκες ενεργητικού, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελλοντικές κρίσεις», προειδοποίησε ο ΙΒ Μερς, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Χρειάζεται επαγρύπνηση, στο απόηχο ορισμένων ενδείξεων ότι η νομισματική πολιτική προσφέρει κίνητρα αυξημένης ανάληψης ρίσκου και συνεισφέρει σε υπερβολική άνοδο των τιμών ενεργητικού και εισοδηματική ανισότητα», δήλωσε ο κ. Μερς, που συγκαταλέγεται μεταξύ των «γερακιών» της κεντρικής τράπεζας και έχει κατά καιρούς ασκήσει κριτική στην υπερβολική νομισματική χαλάρωση.

Ακόμη, ο κ. Μερς προειδοποίησε ότι οι τιμές ενεργητικού, ειδικά στην κτηματαγορά, είναι σε υπερβολικά επίπεδα και αυτό «θα μπορούσε να πυροδοτήσει μελλοντικές κρίσεις».

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ διατηρεί από το 2014 το κόστος δανεισμού σε μηδενικά επίπεδα και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κάτω του μηδενός στις προσπάθειες τόνωσης της ανάπτυξης και επανεκκίνησης της οικονομίας. Ολοένα όμως και περισσότεροι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και αξιωματούχοι της ΕΚΤ, προειδοποιούν ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να προκαλέσουν χρηματοπιστωτική αστάθεια, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την ανάπτυξη όσο και τον τραπεζικό τομέα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.