ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόβλημα η χρήση ναρκωτικών στις Ισλανδικές φυλακές, διαπιστώνει η CPT

13:07 - 28 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Πρόβλημα η χρήση ναρκωτικών στις Ισλανδικές φυλακές, διαπιστώνει η CPT
Σε έκθεση της για την Ισλανδία, που δημοσιεύεται σήμερα, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), αναφέρει ότι δεν διαπιστώθηκε κακομεταχείριση στις φυλακές, στις αστυνομικές ή ψυχιατρικές εγκαταστάσεις που επισκέφθηκε καθώς και ότι οι υλικές συνθήκες ήταν καλές ή και πολύ καλές.

Ωστόσο, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι έχουν ληφθεί λίγα ή καθόλου μέτρα, σχετικά με σημαντικό αριθμό μακροχρόνιων συστάσεων της, ορισμένες από τις οποίες χρονολογούνται από την πρώτη επίσκεψη στην Ισλανδία πριν από 26 χρόνια.

Αυτές περιλαμβάνουν την έλλειψη συστηματικής και άμεσης ιατρικής εξέτασης των νεοαφιχθέντων φυλακισμένων, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων για τραυματισμούς και μεταδοτικές ασθένειες.

Επιπλέον, η CPT υπογραμμίζει ότι, η χρήση ναρκωτικών εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ισλανδικό σύστημα φυλακών. Η CPT καλεί τις αρχές να θέσουν σε εφαρμογή μια σφαιρική στρατηγική για την υποστήριξη των κρατουμένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών.

Όσον αφορά την κατάσταση στα ψυχιατρικά ιδρύματα, η CPT εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι ορισμένες φορές οι αστυνομικοί καλούνται να βοηθήσουν το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης να ελέγξει τους ασθενείς με επιθετική συμπεριφορά.

Η Επιτροπή είχε ήδη συστήσει να σταματήσει αυτή η πρακτική, από την επίσκεψή της το 2012. Επιπλέον, η CPT ζήτησε μεγαλύτερη πρόσβαση στην ψυχιατρική περίθαλψη και την ψυχολογική βοήθεια στις φυλακές, καθώς και την εφαρμογή της μακρόχρονης σύστασης για τη βελτίωση των νομικών εγγυήσεων σε περιπτώσεις ακούσιας νοσηλείας.

Η έκθεση βασίζεται στην πέμπτη επίσκεψη της CPT στην Ισλανδία από τις 17 έως τις 24 Μαΐου 2019. Οι Ισλανδικές αρχές πρόκειται να απαντήσουν έως το Μάιο του 2020.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.