ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απίστευτος Ντομπρόβσκις:Κανένα στοιχείο για απώλεια φορολογικών εσόδων από ξέπλυμα χρήματος

14:50 - 28 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Απίστευτος Ντομπρόβσκις:Κανένα στοιχείο για απώλεια φορολογικών εσόδων από ξέπλυμα χρήματος
Με σημερινή, γραπτή του απάντηση, προς τον Φινλανδό ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Eero Heinäluoma, σχετικά με τις ενδεχόμενες απώλειες φορολογικών εσόδων της ΕΕ, λόγω του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις, ομολογεί ανερυθρίαστα ότι «Η Κομισιόν δεν έχει στοιχεία για απώλεια φορολογικών εσόδων, από το ξέπλυμα χρήματος»!

Επιπλέον, από την απάντηση του προκύπτει ότι, τώρα η Κομισιόν συλλέγει στοιχεία, για την συμμόρφωση των κρατών-μελών στην Κοινοτική Οδηγία του …2015, για την πρόληψη της χρήσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Στην ερώτηση του, ο Φινλανδός ευρωβουλευτής, ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

- Σύμφωνα με την τέταρτη οδηγία, για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τα κράτη μέλη καλούνται να δημιουργήσουν μια κεντρική εθνική μονάδα, η οποία θα έχει ως αποστολή τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών από ιδιωτικούς φορείς, σχετικά με χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που θεωρούνται ότι συνδέονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

- Αυτές οι μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών (FIU) μοιράζονται τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους με τις αρμόδιες αρχές σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν λόγοι να υποπτεύονται νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συναφή εγκλήματα κατηγορίας ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ένα ισχυρό και καλά ανεπτυγμένο σύστημα συνεργαζόμενων ΜΧΠ και εθνικών αρμόδιων αρχών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Με την σημερινή του απάντηση ο Επίτροπος, παραπέμπει τον ευρωβουλευτή σε έκθεση που εκπονήθηκε από Ομάδα Εμπειρογνωμόνων και η οποία περιγράφει το κατάσταση πόρων της ΕΕ τον Ιούνιο του 2015!

Ομολογεί δε ότι, η Κομισιόν δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση, στην οποία εξετάστηκαν ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας για τη θέσπιση μηχανισμού συντονισμού και υποστήριξης της συνεργασίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στα οικονομικά της ΕΕ και στον τραπεζοπιστωτικό τομέα.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 14:53 - 28 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.