ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Έξι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια

15:01 - 28 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Έξι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι από τις 109 τράπεζες που αξιολόγησε το 2019, οι έξι δεν ικανοποιούν τις κεφαλαιακές προϋποθέσεις και θα πρέπει να αυξήσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια για το 2020. Η αντίστοιχη αξιολόγηση το 2018 βρήκε μόνο μία τράπεζα να μην ικανοποιεί τις εποπτικές προϋποθέσεις.

«Για τις τράπεζες που δεν έλαβαν ικανοποιητικά μέτρα το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ζητήθηκαν διορθωτικές ενέργειες με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προθεσμίες», ανέφερε η ΕΚΤ σε δήλωσή της την Τρίτη στη Φραγκφούρτη. Δεν ονόμασε όμως τις έξι τράπεζες που θα πρέπει να πάρουν μέτρα φέτος.

Ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, δήλωσε γενικά ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της τελευταίας αξιολόγησης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν ανησυχίες ως προς το business model (κερδοφορία), την εσωτερική διακυβέρνηση, και την αξιολόγηση ρίσκου. «Σε αυτά τα θέματα θα εστιάσουμε καλύτερα την εποπτική μας δουλειά», είπε

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν εδώ και μια δεκαετία όλο και υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις οι οποίες μόλις τώρα αρχίζουν να σταθεροποιούνται. Το νέο πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο αποσκοπούσε να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχει επιβαρύνει τη λειτουργία τους – σωρευτικά με τα αρνητικά επιτόκια και τη κατακερματισμένη τραπεζική αγορά που άφησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να προσπαθούν ασθμαίνοντας να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές τράπεζες.

 

Η ΕΚΤ απαιτεί από τις τράπεζες να κατέχουν ένα ελάχιστο ποσό κεφαλαίου – το οποίο μετράται ως ο λόγος του κεφαλαίου κοινής κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 σε σχέση με τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία – και ένα πρόσθετο μη δεσμευτικό «μαξιλάρι».

Μια τράπεζα που δεν ικανοποιεί το τελευταίο κριτήριο οφείλει να εξηγήσει στην εποπτική αρχή τον τρόπο που σχεδιάζει να επιστρέψει στο «ασφαλές επίπεδο». Εάν τα κεφάλαια της τράπεζας υποχωρήσουν ακόμη πιο χαμηλά παραβιάζοντας τις εποπτικές απαιτήσεις, τότε η τράπεζα υπόκειται σε περιορισμούς στις πληρωμές επενδυτών και στα μπόνους προσωπικού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.