ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τραμπ παρουσιάζει το «ειρηνευτικό σχέδιο» για τη Μέση Ανατολή

17:15 - 28 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Ο Τραμπ παρουσιάζει το «ειρηνευτικό σχέδιο» για τη Μέση Ανατολή
Το «ειρηνευτικό σχέδιό» του για τη Μέση Ανατολή θα παρουσιάσει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου στο πλευρό του.

Εν αναμονή του «πολύ μεγάλου σχεδίου», όπως ο ίδιος το προλόγισε χθες μετά τις συναντήσεις που είχε αφενός με τον Νετανιάχου και αφετέρου με τον πολιτικό του αντίπαλο Μπένι Γκαντς, ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε ήδη την παρουσία του στην κοιλάδα του Ιορδάνη, καθώς εκφράζεται η δυσαρέσκεια της παλαιστινιακής πλευράς αλλά και οι παγκόσμιες αμφιβολίες τόσο για το σχέδιο καθαυτό όσο και για τον χρόνο που παρουσιάζεται.

Ο συντονισμός ΗΠΑ και Ισραήλ ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές ως μία απόπειρα απόσπασης της προσοχής και για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω της δίκης του για την καθαίρεση από το αξίωμά του, αλλά και για τον Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της διαφθοράς εν μέσω μίας αβέβαιης προεκλογικής εκστρατείας.  

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες διαρροές, το σχέδιο του Τραμπ αναμένεται πολύ ευνοϊκό για το Ισραήλ σε πολλά ζητήματα. Ενδεχομένως να προβλέπεται στο σχέδιο κάποια μορφή αυτοδιοίκησης για τους Παλαιστίνιους, αλλά υπό αυστηρούς περιορισμούς.

Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης προβλέπει επίσης την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και την προσάρτηση σε αυτό εβραϊκών οικισμών.

Οι Παλαιστίνιοι αν και δεν έχουν ακόμη λάβει γνώση του σχεδίου, το έχουν ήδη απορρίψει, καθώς η κυβέρνηση Τράμπ έχει επιδείξει κατ’ επανάληψη το μεροληπτικό τρόπο που λειτουργεί υπέρ του Ισραήλ.

Λίγο πριν την ανακοίνωση του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ενίσχυσε την παρουσία του στην κοιλάδα του Ιορδάνη, μια στρατηγικής σημασία περιοχή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ Μπένι Γκαντς από την πλευρά του επαίνεσε τον Αμερικανό πρόεδρο για το ειρηνευτικό σχέδιο και δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην εφαρμογή του μετά τις ισραηλινές εκλογές του Μαρτίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.