ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τραμπ παρουσίασε το «ειρηνευτικό σχέδιο» για τη Μέση Ανατολή

20:59 - 28 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Ο Τραμπ παρουσίασε το «ειρηνευτικό σχέδιο» για τη Μέση Ανατολή
Τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους (υπό πολλές προϋποθέσεις) με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι με βάση το προτεινόμενο σχέδιο του Τραμπ, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, με αντάλλαγμα το Ισραήλ να αποδεχτεί τετραετές πάγωμα σε κάθε νέα δραστηριότητα εποικισμού ενόσω η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους θα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών» για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, η οποία ωστόσο τόνισε πως θα θέτει ως όρο στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους και μια «σαφή απόρριψη της τρομοκρατίας», ενώ θα ορίζει την Ιερουσαλήμ ως την «αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε στο twitter έναν χάρτη που σκιαγραφεί το προτεινόμενο σχέδιό του για την Μέση Ανατολή. Ο χάρτης εμφανίζει εδάφη υπό παλαιστινιακό έλεγχο σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Όχθης, που θα είναι όμως πλήρως περικυκλωμένα από το Ισραήλ, με οδικές προσβάσεις στην Ιορδανία. 

Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη τίθενται υπό ισραηλινό έλεγχο, όπως ολόκληρη η κοιλάδα του Ιορδάνη. Η περιοχή νότια της Γάζας στην έρημο Νεγκέβ θα μεταφερθεί στον έλεγχο των Παλαιστινίων. Ένα τούνελ θα συνδέει την Λωρίδα της Γάζας με την Δυτική Όχθη. 

{https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1222223636779741184}

{https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1222224528065155072}

«Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν μια καλύτερη ζωή» τόνισε επίσης ο Τραμπ μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, πλάι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην επίσημη παρουσίαση ενός 80σελιδου σχεδίου, το «πιο λεπτομερές που έχει ποτέ καταρτισθεί», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, μια επιτροπή θα συγκροτηθεί για να καταρτίσει έναν πιο λεπτομερή χάρτη. «Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη», τόνισε ο Τραμπ.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας ότι το αμερικανικό σχέδιο είναι «μια ιστορική ευκαιρία» για τους Παλαιστινίους να εξασφαλίσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.

«Του εξήγησα ότι τα εδάφη που σχεδιάζονται για το νέο του κράτος θα παραμείνουν ανοικτά και χωρίς την ανάπτυξη» ισραηλινών οικισμών «για μια περίοδο τεσσάρων ετών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτό το κράτος θα είναι «εδαφικά συνεχές».

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία τροποποίηση στις 00:51 - 29 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.