ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 47,3 δισ. ευρώ

14:12 - 29 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Brexit: Δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 47,3 δισ. ευρώ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει σήμερα για να επικυρώσει τη συνθήκη αποχώρησης και τον τρόπο, με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και αν και έχει περάσει πολύς καιρός από το δημοψήφισμα του 2016, οι πιο σκληρές διαπραγματεύσεις είναι προ των πυλών.

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Bloomberg, υπάρχει ακόμη πιθανότητα να επιβληθούν δασμοί σε έναν κατάλογο από προϊόντα που παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση το 2019 στο πλαίσιο των προετοιμασιών της για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας χωρίς εμπορική συμφωνία με τους πρώην εταίρους της.

Σε μια πρώτη εικόνα για τις επιδράσεις του Brexit στο εμπόριο, διαπιστώνεται πως το 2018 η υπόλοιπη Ε.Ε. εξήγαγε στη Βρετανία προϊόντα αξίας 301,2 δισ. ευρώ και από αυτά περίπου τα 47,3 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 16% του συνόλου, μάλλον θα υπόκεινται σε νέους δασμούς μετά το Brexit. Αυτό σημαίνει, κατά το Bloomberg, ότι το συνολικό κόστος των προϊόντων της Ε.Ε. στη Βρετανία θα αυξηθεί κατά σχεδόν 5 δισ. ευρώ.

Στον κατάλογο βρίσκονται πάνω από 500 προϊόντα, από τυριά μέχρι λάστιχα αυτοκινήτων, στα οποία θα επιβληθούν δασμοί αλλά και ποσοστώσεις στις εισαγωγές. Στόχος των δασμών θα είναι να προστατευθούν οι βιομηχανίες της Βρετανίας από τον ανταγωνισμό των προϊόντων της Ε.Ε..

Που εντοπίζονται οι μεγαλύτερες απώλειες

Το «πλήγμα» θα είναι ισχυρότερο για τη Γερμανία, η οποία το 2018 εξήγαγε στη Βρετανία αυτοκίνητα αξίας 17,5 δισ. ευρώ . Σε αυτά αναμένεται να επιβληθούν δασμοί από 10% έως 16%, που θα αυξήσουν το κόστος τους κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Τα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων, των μεγάλων φορτηγών και μοτοσικλετών, είναι η μεγαλύτερη κατηγορία που μπαίνει στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών. Αντιπροσωπεύει το 77% των εξαγωγών στις οποίες αναμένεται να επιβληθούν δασμοί και θα επηρεάσουν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε..

Σημειώνεται ότι στις 23 Σεπτεμβρίου, οι ενώσεις αυτοκινητοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, που αντιπροσωπεύει τις 15 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, απηύθυναν έκκληση στην Ε.Ε. να συνάψει συμφωνία με τη Βρετανία, ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες εμπορικών συναλλαγών με τη χώρα. Οι επικεφαλής των βιομηχανιών προειδοποίησαν πως τυχόν αποτυχία στις σχετικές διαπραγματεύσεις θα προκαλέσει «τεκτονικές μετατοπίσεις» στις συνθήκες του διεθνούς εμπορίου.

Άλλοι τομείς που αναμένεται να πληγούν θα είναι η κλωστοϋφαντουργία και ο ρουχισμός, αυτός των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος και η βιομηχανία κεραμικών. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.