ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ιστορικά πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου για το Brexit

14:04 - 31 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Τα ιστορικά πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου για το Brexit
Η 31η Ιανουαρίου είναι αν μη τι άλλο μία ιστορική ημέρα για τη Βρετανία. Η τελευταία της ως μέλος της ΕΕ. Έχει ασφαλώς αξία να καταγράψουμε, να δούμε και να κρατήσουμε στο αρχείο μας τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου αυτής της σημαδιακής ημέρας.

Όπως ο λαός, έτσι και ο Τύπος έχει διαφορετικές οπτικές για το τι σημαίνει τελικά το Brexit και αυτό αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Άλλα πανηγυρικά, άλλα επιφυλακτικά, άλλα μελαγχολικά. Έχει απ' όλα ο μπαξές... Ξεχωρίζουν αυτά των εφημερίδων της Σκωτίας που ελπίζει να επιστρέψει στην ΕΕ ως αυτόνομο μέλος.

«Νέα αυγή για τη Μεγάλη Βρετανία», είναι ο τίτλος της Daily Mail, φανερά υπέρ του Brexit: «Στις 11 το βράδυ το περήφανό έθνος μας θα αποχωρήσει επιτέλους από την ΕΕ-πάντα φίλη με την Ευρώπη, αλλά ελεύθερη και ξανά ανεξάρτητη έπειτα από 47 χρόνια».

dailymail

«Ναι, τα καταφέραμε!», γράφει επίσης σε πανηγυρικό ύφος η Daily Express.

dexpress

O The Guardian, που έχει εκφράσει την προτίμησή της για παραμονή στην ΕΕ, έχει τίτλο «Το μικρό νησί», ενώ χαρακτηρίζει το Brexit «το μεγαλύτερο στοίχημα εδώ και μία γενιά».

guardian

Στη Σκωτία, όπου η πλειονότητα των ψηφοφόρων είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ο τόνος είναι εντελώς διαφορετικός.

Η εφημερίδα του Εδιμβούργου Scotsman έχει τίτλο: «Εις το επανιδείν, όχι αντίο», ενώ ανέφερε τη λέξη «αντίο» σε 24 ευρωπαϊκές γλώσσες.

scotsman

Επίσης, στη Σκωτία η "The National" ζητά μία ακτίδα φωτός στην ΕΕ για τη χώρα:

national jan31

Στις οικονομικές εφημερίδες, οι Financial Times αναφέρουν πως «η Βρετανία κάνει υπόκλιση και εγκαταλείπει την ΕΕ με ένα μείγμα αισιοδοξίας και μεταμέλειας». 

ft

Οι Times δημοσιεύουν στο πρωτοσέλιδό τους άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο οποίο αναπτύσσει τις απόψεις του για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θέλει να συνάψει με την ΕΕ αντίστοιχη με αυτή που έχουν οι Βρυξέλλες με τον Καναδά.

times

«Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή», τονίζει η Daily Telegraph.

dailytelegraph

Τέλος, ο Independent κυκλοφόρησε με έναν αποχαιρετισμό σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. Ασφαλώς και στα ελληνικά: «Antio sas».

indepe

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.