ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φον ντερ Λάιεν:Όχι στην «απομόνωση», ναι στην «απαράμιλλη ένωσή μας»

16:25 - 31 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Φον ντερ Λάιεν:Όχι στην «απομόνωση», ναι στην «απαράμιλλη ένωσή μας»
Κόντρα στους πανηγυρισμούς του Μπόρις Τζόνσον και του Νάιτζελ Φάρατζ που ετοιμάζουν "φιέστες" στο Λονδίνο για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφώνησε μία πολύ ψύχραιμη, ουσιαστική και συγκινητική ομιλία για αυτή την ιστορική ημέρα.

Η 31η Ιανουαρίου είναι η τελευταία ημέρα της Βρετανίας στην ΕΕ. Και από 1η Φεβρουαρίου το Brexit γίνεται γεγονός, με τη μεταβατική περίοδο βέβαια για να ρυθμιστούν οι σχέσεις των δύο πλευρών να διαρκεί για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Έχοντας στο πλευρό της τον Σαρλ Μισέλ (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και τον Νταβίντ Σασόλι (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε με μία ρήση του Ζαν Μονέ, που θεωρείται ο πατέρας της ευρωπαϊκής ενοποίησης: "Δεν είμαι αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, είμαι αποφασισμένος".

Αναφερόμενη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα υπογράμμισε με... νόημα ότι η δύναμη δεν βρίσκεται στην "έξοχη απομόνωση", αλλά στην "απαράμιλλη ένωσή μας".

Επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η ΕΕ, η Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε: "Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν μπορεί να βρει κανείς 27 έθνη 440 εκατομμυρίων ανθρώπων, που μιλούν 24 διαφορετικές γλώσσες, να στηρίζονται το ένα στο άλλο, να εργάζονται από κοινού, να ζουν μαζί. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία --οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και οι ευκαιρίες που μπορεί να εκμεταλλευτεί δεν έχουν αλλάξει εξαιτίας του Brexit".

Απαντώντας ουσιαστικά στιε αναφορές του Μπόρις Τζόνσον για "νέα αρχή" στη Βρετανία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε πως και για την ΕΕ η διαδικασία του Brexit, ανοίγει πόρτες ευκαιριών: "Έχουμε μια ευκαιρία που προσφέρεται μόνον μια φορά σε μια γενιά. Να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής, της ψηφιακής επανάστασης, στη διαχείριση της μετανάστευσης και στην οικοδόμηση ισχυρών συνεργασιών στον πλανήτη".

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε τέλος ότι η ΕΕ επιδιώκει να συνάψει "την καλύτερη δυνατή σχέση" με την Βρετανία μετά το Brexit, η οποία ωστόσο "θα διαφέρει πάντα" από αυτήν που θα είχε, αν συνέχιζε να αποτελεί μέλος της και ότι οι Βρυξέλλες θα υπερασπιστούν με τη μέγιστη αποφασιστικότητα" τα συμφέροντά τους.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 18:41 - 31 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.