ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit... time με πάρτι στο Λονδίνο- Τζόνσον: Πραγματική εθνική ανανέωση

02:05 - 01 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Brexit... time με πάρτι στο Λονδίνο- Τζόνσον: Πραγματική εθνική ανανέωση
Με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε στη Downing Street η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, έπειτα από 47 χρόνια κοινής πορείας. Από τη 01.00 ώρα Ελλάδος το Brexit είναι πια γεγονός. "Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι το τέλος αλλά μια νέα αρχή", τόνισε στο διάγγελμά του προς τους Βρετανούς, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Φιέστες στήθηκαν στους δρόμους, με χιλιάδες Λονδρέζους να πανηγυρίζουν. Υπήρξαν και αντισυγκεντρώσεις (πολύ λιγότερων είναι η αλήθεια) υποστηρικτών του "Remain" με ευρωπαικές σημαίες.

 Ο Μπόρις Τζόνσον, πάντως, έστησε κανονική.... Πρωτοχρονιά στην Downing Street. Video wall με αντίστροφη μέτρηση, φώτα, μουσικές και μπύρες.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι το Brexit θα οδηγήσει τη χώρα σε "πραγματική εθνική ανανέωση”, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να γίνει μια "ευρωπαϊκή δύναμη, με πραγματικά παγκόσμιο αποτύπωμα.

"Θα ανακαλύψουμε και πάλι τις δυνάμεις μας στη διπλωματία, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην εκπαίδευση των γυναικών ή στο ελεύθερο εμπόριο, δυνάμεις που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει εδώ και δεκαετίες. Τη δύναμη της ανεξάρτητης σκέψης και δράσης”, πρόσθεσε ακόμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε βέβαια να απευθύνει και μια έμμεση προειδοποίηση προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωση, με τους οποίους τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με το μπλοκ, σημειώνοντας: "Η δύναμη δεν βρίσκεται στην απομόνωση”.

"Πάρτι" έπειτα από 4 χρόνια

Το Brexit ολοκληρώθηκε, λοιπόν το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από τέσσερα σχεδόν χρόνια από την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ. Κυβερνήσεις έπεσαν, πολλές απόπειρες συμφωνίας με την ΕΕ έγιναν, οι προσπάθειες για αναθεώρηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος δεν τελεσφόρησαν και τελικά ο Μπόρις Τζόνσον έκανε το... όνειρό του πραγματικότητα. Για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις 1.316 ημερών και αυτή είναι η πρώτη φορά που μια χώρα αποχωρεί από την Ένωση.

 

Αξίζει πάντως να διαβάσει κανείς την όλο... νόημα ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία αποχαιρέτησε τη Βρετανία από την ΕΕ. Διαβάστε την ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης τα μηνύματα της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν ΕΔΩ

Όπως έχουμε πολλές φορές σημειώσει, πρακτικά από την 1η Φεβρουαρίου δεν αλλάζει κάτι στις ζωές των Βρετανών, αλλά ούτε και των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών. Το 2020 είναι η μεταβατική χρονιά του διαζυγίου και στο τέλος της θα εφαρμοστούν οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν στο μεταξύ, στις διαπραγματεύσεις της βρετανικής κυβέρνησης με τους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στη Σκωτία υπάρχει η ελπίδα πως η χώρα θα μπει ως ανεξάρτητο μέλος στην ΕΕ. "Αφήστε ένα φως ανοιχτό για τη Σκωτία" είναι το μήνυμα της κυβέρνησης Στέρτζον προς την ΕΕ. Λίγα λεπτά μετά τη στιγμή του Brexit η Πρωθυπουργός της Σκωτίας έκανε και σχετικό post στο Twitter.

sturgeon

Σε ανάλογη διάθεση κυκλοφόρησαν την 31η Ιανουαρίου και οι εφημερίδες στη Σκωτία. Οι μεγάλες εφημερίδες της Βρετανίας κυκλοφόρησαν αυτή την ιστορική ημέρα με διαφορετικές προσεγγίσεις. Άλλες με εθνικιστικές κορώνες και πανηγυρισμούς για το Brexit και άλλες με περισσότερο σκεπτικισμό. Όλα τα πρωτοσέλιδα ΕΔΩ

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 02:34 - 01 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.