ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Άκυρο» της Μόσχας στο σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή

19:15 - 02 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
«Άκυρο» της Μόσχας στο σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή
Απορρίπτει η Μόσχα το ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο παρουσίασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη Μέση Ανατολή. Το Κρεμλίνο θεωρεί πως υπάρχει αδυναμια εφαρμογής του σχεδίου, καθώς όπως λέει είναι αντίθετο με αρκετά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

«Βλέπουμε την αντίδραση από τους Παλαιστίνιους, βλέπουμε την αντίδραση ενός μεγάλου εύρους αραβικών κρατών που έχουν συνταχθεί με τους Παλαιστίνιους απορρίπτοντας το σχέδιο. Αυτό, προφανώς, κάνει κάποιον να σκεφθεί για τη δυνατότητά του να εφαρμοστεί», τόνισε η ρωσική πλευρά.

Το αμερικανικό σχέδιο, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ και που προβλέπει κυρίως την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, προκάλεσε την επιδοκιμασία πολλών Ισραηλινών αλλά και την οργή των Παλαιστινίων.

Μεταξύ των πολλών ευαίσθητων σημείων του σχεδίου είναι η προσάρτηση από το Ισραήλ οικισμών που έχει κατασκευάσει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το 1967, ιδιαίτερα στην κοιλάδα του Ιορδάνη, που θα καταστεί το ανατολικό σύνορο του Ισραήλ.

Οι οικισμοί που έχουν κατασκευαστεί στα παλαιστινιακά εδάφη τα οποία έχει καταλάβει το Ισραήλ από το 1967 έχουν κριθεί παράνομοι από τον ΟΗΕ, και ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί πως αποτελούν ένα μεγάλο εμπόδιο για την ειρήνη.

Στο πλαίσιο αυτό, "όχι" στο σχέδιο Τραμπ είπε και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Το σχέδιο έχει ήδη απορρίψει ήδη η Τουρκία, ενώ η Γαλλία εκφράζει πολλές "επιφυλάξεις". Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά όχι και τα αποτελέσματα των προσπαθειών, τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.