ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο πλεόνασμα για τη Γερμανία

19:20 - 03 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο πλεόνασμα για τη Γερμανία
Το μεγαλύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο παρέμεινε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στη Γερμανία, παρά τις εμπορικές εντάσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτο Ifo, που επικαλείται το Reuters, αναμένεται να αναζωπυρωθούν οι επικρίσεις που δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, για τη δημοσιονομική της πολιτική.

Οι εκτιμήσεις του Ifo, λίγο πριν τη δημοσίευση της έκθεσής του, τοποθετούν το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας – το οποίο μετρά τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων – σε περίπου 293 δισ. δολάρια το 2019.

Όπως αναφέρει το Reuters, είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Γερμανία παρουσιάζει το μεγαλύτερο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στον κόσμο, με την Ιαπωνία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με το πλεόνασμα ισοζυγίου στα 194 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ifo.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οικονομικός αναλυτής του Ifo, Christian Grimme, δήλωσε ότι το γερμανικό πλεόνασμα αυξήθηκε πέρυσι στο 7,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) από 7,3% το 2018.

Οι αντιρρήσεις της Ευρώπης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και χρόνια καλούν την Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, να κάνει περισσότερα για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές προκειμένου να μειωθούν οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες και να λάβει ώθηση η ανάπτυξη εκτός Γερμανίας.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο γεγονός ότι πολλά περισσότερα γερμανικά προϊόντα και υπηρεσίες πωλούνται στο εξωτερικό από ότι εισάγονται στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.