ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ροχανί: Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με Ε.Ε. για τα πυρηνικά

22:25 - 03 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
«Το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Ο Ροχανί συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος μετέβη στο Ιράν σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των εντάσεων στην Μέση Ανατολή.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση θεμάτων και, όποτε η απέναντι πλευρά τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της, το Ιράν θα επιστρέψει στις δικές του δεσμεύσεις», τόνισε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Ιρανός πρόεδρος μετά τη συνάντηση.

Η συμφωνία ΚΣΟΔ, που υπεγράφη μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), κινδυνεύει να καταρρεύσει από το 2018, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από αυτή και επέβαλε εκ νέου οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Από την πλευρά του το Ιράν έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο να αποσύρεται από προβλέψεις της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι έχει δικαίωμα να το κάνει επειδή οι ευρωπαϊκές συμβαλλόμενες χώρες απέτυχαν να το προστατεύσουν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ενεργοποίησαν τον Ιανουάριο έναν μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη συμφωνία του 2015, κατηγορώντας το Ιράν ότι παραβιάζει τη συμφωνία. Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών μπορεί να οδηγήσει στην παραπομπή της υπόθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να επαναφέρει τις κυρώσεις του ΟΗΕ.

Το Ιράν επιμένει πάντα πως το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς, επικαλούμενο την εποπτεία της εργασίας του από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.