ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Μικρό προβάδισμα του Μπούτιτζετζ στις εκλογές των Δημοκρατικών

09:16 - 05 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Μικρό προβάδισμα του Μπούτιτζετζ στις εκλογές των Δημοκρατικών
Με μεγάλη καθυστέρηση δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της πολυαναμενόμενης πρώτης εσωκομματικής ψηφοφορίας των Δημοκρατικών, στην πολιτεία Αϊόβα, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ανάδειξη του υποψήφιου του κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, μικρό προβάδισμα διατηρεί ο Πιτ Μπούτιτζετζ με τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς να ακολουθεί. Η γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν καταλαμβάνει την τρίτη θέση με βάση την μέχρι τώρα καταμέτρηση (έχουν ενσωματωθεί τα 1.099 από τα 1.765 εκλογικά τμήματα, ή το 62%). Το πιο θεαματικό στοιχείο αυτής της πρώτης μάχης είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν, ο άλλοτε συγκάτοικος του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, έρχεται τέταρτος.

Η εικόνα αυτή δεν αποκλείεται να μεταβληθεί, καθώς θα ανακοινώνονται περισσότερα αποτελέσματα, ωστόσο η πολιτειακή επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αϊόβα δεν ήταν σε θέση να ξεκαθαρίσει το πότε θα τα δημοσιοποιήσει.

Σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα, ο Μπούτιτζετζ εξασφαλίζει το 26,9 των πολιτειακών αντιπροσώπων στο συνέδριο, ο Σάντερς 25,1%, η Γουόρεν το 18,3% και ο Μπάιντεν το 15,5%. Ο Σάντερς ωστόσο προηγείται ελαφρά σε αριθμό ψήφων, στοιχείο που επιβεβαιώνει τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η εκστρατεία του χθες.

Ο Πιτ Μπούτιτζετζ, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τα τελικά, έκανε λόγο για μια «εκπληκτική νίκη». «Αυτή η εκστρατεία άρχισε πριν από έναν χρόνο με τέσσερις υπάλληλους, με ένα άγνωστο όνομα, χωρίς χρήματα, αλλά με μια μεγάλη ιδέα», είπε ο 38χρονος Μπούτιτζετζ, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Νιου Χάμσιρ. «Το γεγονός ότι αυτή η εκστρατεία τέθηκε επικεφαλής στην κούρσα για την αντικατάσταση του σημερινού προέδρου (...) είναι μια εκπληκτική νίκη», πρόσθεσε.

Ο νικητής ή η νικήτρια της πολύμηνης διαδικασίας των Δημοκρατικών για την ανάδειξη του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές θα αναμετρηθεί με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο και πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον προσεχή Νοέμβριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.