ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στους 490 οι νεκροί από τον κοροναϊό

08:58 - 05 Φεβ 2020 | Ειδήσεις
Στους 490 οι νεκροί από τον κοροναϊό
Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα αυξήθηκε σε 490 ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 4ης Φεβρουαρίου, καθώς οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι, που αποτελεί την εστία της μόλυνσης, κατέγραψαν 65 νέους θανάτους, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε χθες σε 3.887, εκ των οποίων 3.156 στην επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πλέον 24.324.

Με μοναδικές εξαιρέσεις έναν Κινέζο από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι όπου εντοπίστηκε ο 2019-nCoV, που πέθανε στις Φιλιππίνες, κι ενός ασθενούς που πέθανε στο Χονγκ Κονγκ, όλοι οι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα.

Κρουαζιερόπλοιο απαγορεύθηκε να ελλιμενιστεί στην Ταϊβάν – Εξετάζεται από το Χονγκ Κονγκ

Παράλληλα, κρουαζιερόπλοιο στο οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος στο λιμάνι Καοσιούνγκ, στο νότιο τμήμα της Ταϊβάν, αγκυροβόλησε σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι αρχές θα υποβάλλουν σε ιατρικές εξετάσεις όλους τους επιβαίνοντες, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Cable TV.

Το πλοίο World Dream, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Dream Cruises, δεν επετράπη να ελλιμενιστεί στη νότια Ταϊβάν την Τρίτη. Το σκάφος έχει τουλάχιστον 4.000 επιβαίνοντες, κατά πληροφορίες.

Τη Δευτέρα, το πλοίο είχε επισκεφθεί το λιμάνι Κιλούνγκ, στο βόρειο τμήμα της Ταϊβάν. Επετράπη σε κάποιους από τους επιβάτες να αποβιβαστούν, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές της νήσου. Πρόσθεσαν ότι δεν ήταν ενήμερες πως στο κρουαζιερόπλοιο επέβαιναν άνθρωποι που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί από τον 2019-nCoV, σύμφωνα με ΜΜΕ της Ταϊβάν.

Κατά την εφημερίδα South China Morning Post τρεις επιβάτες του πλοίου, που αναχώρησαν από την Κίνα για κρουαζιέρα στο Βιετνάμ τον Ιανουάριο, έχει επιβεβαιωθεί ότι μολύνθηκαν από τον κοροναϊό, ενώ υπάρχουν άλλα δύο πιθανά κρούσματα μεταξύ των ανθρώπων που έκαναν κρουαζιέρα το τελευταίο διάστημα.

Αεροσκάφη στην Ουχάν στέλνουν Βρετανία και Βραζιλία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται να στείλει αεροσκάφη για να παραλάβουν πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή της πόλης Ουχάν, πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι και εστίας του νέου κοροναϊού, αύριο Πέμπτη.

Το Φόρεϊν Όφις από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα εκμισθώσει πολιτικό αεροσκάφος για να παραλάβει υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και συγγενείς τους από την περιοχή της Ουχάν, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας Φερνάντου Αζεβέντου ανακοίνωσε ότι δύο στρατιωτικά αεροσκάφη Embraer C-190 της Πολεμικής Αεροπορίας — ο τύπος αυτός αεροσκάφους σε διαμόρφωση μεταφοράς επιβατών έχει 36 θέσεις — θα αναχωρήσουν σήμερα για την Ουχάν με ενδιάμεσους σταθμούς σε Ισπανία και Πολωνία για ανεφοδιασμό και θα φθάσουν στην κινεζική πόλη μεθαύριο Παρασκευή, αφού δόθηκε η άδεια των αρχών στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τον βραζιλιάνο ΥΠΕΞ Ερνέστου Αραούζου, σκοπός είναι να απομακρυνθούν 29 Βραζιλιάνοι, ανάμεσά τους τέσσερα μέλη των οικογενειών τους που είναι κινέζοι υπήκοοι, από την Ουχάν και άλλοι Βραζιλιάνοι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή. Μετά τον επαναπατρισμό τους, θα μεταφερθούν σε στρατιωτική βάση στην Ανάπολις, περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου θα τεθούν σε καραντίνα για 18 ημέρες.

Αύξηση των εισαγωγών ιατρικών ειδών από την Κίνα

Το Πεκίνο θα προχωρήσει σε αύξηση των εισαγωγών ιατρικών ειδών και βασικών αγαθών, προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια τους στην εσωτερική αγορά, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου (MOC).

Περισσότερες συντονισμένες προσπάθειες θα γίνουν για την αύξηση των εισαγωγών ιατρικών ειδών και πρώτων υλών για την παραγωγή τους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του MOC. Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τις εισαγωγές για την αύξηση της διάθεσης κρέατος, αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαβεβαίωσε πως το Πεκίνο προσφέρει «παράθυρο ευκαιρίας», για να σταματήσει η εξάπλωση του κοροναϊού παγκοσμίως, μέσω των ισχυρών μέτρων που λαμβάνει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.